Českobudějovický odchovanec loni nasbíral v devatenácti zápasech jen pět bodů a rozhodl se pro změnu dresu. Z jihu Čech zamířil na Slovensko do Žiliny, kde už v minulosti úspěšně působil. V základní části tam odehrál rovněž devatenáct utkání, ale nasbíral v nich osmnáct bodů.

Jak to vlastně bylo s tím vaším loňským odchodem z Motoru?
Bylo to po oboustranné dohodě. Cítil jsem, že jsem nedostával tolik šancí, kolik bych si představoval. Necítil jsem důvěru ze strany trenéra. Nebyl jsem spokojený se svým ice timem a vytížením. Proto jsem se rozhodl, že půjdu tam, kde o mně budou stát a budou vědět, co ode mě mohou očekávat.

V Žilině jste v minulosti úspěšně působil. To hrálo hlavní roli?
Měl jsem více nabídek, ale rozhodl jsem se pro Žilinu. Určitě pro mě bylo důležité, že už jsem tam hrál. Znal jsem vedení klubu i kluky z mančaftu.

Najednou jste měl ve slovenské extralize bilanci skoro bod na zápas. Měla na to takový vliv změna prostředí?
Chvilku mi trvalo, než jsem se do toho dostal. Nějakých pět zápasů. Pak jsme si sedli se spoluhráči v lajně a začalo nám to tam padat. Hrál jsem zase znovu centra a tu hru, na kterou jsem byl zvyklý. Bylo to zase jako dříve.

Jak pro Žilinu skončila celá sezona?
Vypadli jsme ve čtvrtfinále play off s budoucím mistrem Nitrou. Pro Žilinu to byl úspěch, protože se tam play off hrálo znovu po pěti letech. Když jsem tam přišel, tak jsme měli ztrátu na postup do play off asi sedm bodů. Ale povedlo se nám to vytáhnout, což bylo super.

V play off jste se na Slovensku potkal s vaším současným trenérem Stavjaňou. Věděl jste už v té době, že jde do Budějovic?
Nevěděl. Potkali jsme se až tady.

V Motoru máte platný kontrakt ještě na nadcházející sezonu. Řešil jste ale i jiné varianty?
Chtěl jsem se do Budějovic v každém případě vrátit. Už když jsem odcházel, tak jsem počítal s tím, že se vrátím. Doufal jsem, že na Slovensku najdu herní pohodu, kterou jsem ztratil tím, že jsem hrál málo a nebyl jsem spokojený se svou vytížeností. Doufám, že je to zase zpátky a s novým trenérem tady startujeme všichni od začátku. Věřím, že se tady dá tým o hodně více dohromady a bude to lepší než loni.

Naznačil jste, že hlavní impulzem k návratu pro vás byla trenérská výměna?
Určitě. Kdyby tady zůstal stejný trenér, tak by asi ani nemělo smysl, abych sem chodil. Vedení klubu s novým trenérem Stavjaňou hovořilo o tom, jestli o mně má vůbec zájem. Jsem rád, že se vyjádřil kladně. Budu dělat všechno pro to, aby ta nadcházející sezona byla o hodně lepší než ta loňská.


Stejně jako trenér Stavjaňa jste dlouho působil na Slovensku. Znali jste se už dřív?
Nevím, jestli mě trenér znal. Já dobře vím, že působil v Trenčíně a Nitře, kde pod ním jeho týmy vždycky šlapaly a měly řád. Doufám, že podobné to bude i tady v Budějovicích.

Letní příprava je jiná než v minulé sezoně pod vedením trenéra Rosola?
Určitě je jiná. Je zaměřená více na sílu. Trénujeme jenom dopoledne, ale když člověk maká naplno, tak dostane pořádně zabrat. Je to fakt dřina. Ale tento model nám plně vyhovuje. Celé dopoledne se intenzivně trénuje a zbytek dne má člověk na odpočinek. To je paráda, protože druhý den se na trénink těšíte.

V úterý hrajete v rámci přípravy od osmnácti hodin fotbal v Sedleci. Nastoupíte?
Ještě nevím. Loňskou sezonu jsem dohrával se zraněním a spíše asi raději nebudu riskovat. Fotbal asi vynechám.