Turnaj pro kategorii dorostu, který se koná na počest tragicky zesnulého odchovance hradeckého hokeje a mistra světa Jana Marka, který zahynul 7. září 2011 společně s celým hokejovým týmem Lokomotivu Jaroslavl při leteckém neštěstí v Rusku, se uskuteční po roční pauze a letošním jarním odložení kvůli pandemii koronaviru v novém termínu. Jeho pořadatelem je Nadační fond Jana Marka a město Jindřichův Hradec.

„Loni jsme turnaj nemohli uspořádat vůbec a letos na jaře to kvůli covidu také nešlo. Ale další rok už jsme vynechat nechtěli, proto jsme zvolili jiné datum i pozměněný formát,“ podotkl hlavní organizátor memoriálu a úspěšný mládežnický trenér Jan Hanzálek, který Jana Marka i další významné odchovance hradeckého hokeje vedl v mládežnických kategoriích.

Oproti tradičním pěti celkům, které se o trofej utkávaly v předchozích letech během dvoudenního zápolení systémem každý s každým, se letos na stadionu u rybníka Vajgar představí čtyři týmy a bude se hrát klasickým turnajovým způsobem.

Program Memoriálu
Jana Marka

sobota 21. srpna
9.00 J. Hradec – Motor ČB
10.45 Kladno – Sparta
14.30 utkání o 3. místo
16.00 finále

A které dorostenecké týmy se do Jindřichova Hradce vypraví? Kladenské Rytíře, kteří obhajují prvenství z roku 2019, Spartu Praha a českobudějovický Motor, tedy účastníky extraligy této věkové kategorie, doplní výběr domácích Střelců, posílený o některé odchovance momentálně působící i v jiných klubech.

Memoriál Jana Marka v sobotu 21. srpna odstartuje už v 9 hodin, kdy je na programu zahajovací utkání Střelců s Motorem. Po nich proti sobě nastoupí zbývající týmy. Po obědě se zástupci všech družstev vypraví na městský hřbitov k hrobu Jana Marka, kde uctí jeho památku. Od 14.30 hodin bude následovat duel poražených z dopoledního programu o třetí místo a po nich celý turnaj vyvrcholí finálovým zápasem.

„Jsme rádi, že můžeme tuto akci zorganizovat a těší mě i fakt, že nám povedlo zajistit účast špičkových dorosteneckých týmů. Honza byl velký hradecký patriot a velmi slušný člověk, který si zaslouží, aby se na něho touto cestou zavzpomínalo. V příštím roce bychom se chtěli vrátit k dvoudennímu turnaji s mezinárodní účastí,“ zdůraznil Jan Hanzálek.

Přehled vítězů
2013 Regensburg (Německo), 2014 Oceláři Třinec, 2015 Motor České Budějovice, 2016 Rytíři Kladno, 2017 a 2018 Mountfield Hradec Králové, 2019 Rytíři Kladno.