Ve speciální edici slušivých bílých vánočních dresů vyjel Motor ve vítězné sestavě z posledního vydařeného utkání ve Zlíně. Hosté přijeli i s největší hvězdou celé extraligy Davidem Krejčím, do branky se poprvé v sezoně postavil po těžkém zranění Branislav Konrád. V sestavě ale chyběl klíčový obránce soupeře Jiří Ondrušek. Slavnostní buly vhodil velký fanoušek hokeje Radek Benýšek z centra Arpida v doprovodu patrona centra Jiřího Mádla.

Velice rychle se však radovali se hosté. Už po čtyřiceti vteřinách Krejčí prokázal svou hokejovou genialitu. Prohodil si s lehkostí kotouč přes obránce Šenkeříka, vyměnil si ho s Tomečkem a z těžkého úhlu už do prázdné branky otevřel skóre.

To se nemělo stát. Jihočeši byla jako opaření a absolutně se nemohli dostat do hry. Naopak hosté byli na koni a mohli přidat i druhý gól. Nájezd Bambuly ale naštěstí zlikvidoval Hrachovina. Motor si největší šanci úvodního dějství vytvořil paradoxně při vlastním oslabení po chybě gólmana Konráda za vlastní brankou, ale Novotný ji po přihrávce Vondrky potrestat nestačil.

„Rychle inkasovaná branka s námi docela zamávala. Nevytvořili jsme si žádnou větší šanci, bylo tam z naší strany jen několik střel. Byla to jedna z horších třetin, které jsme zatím odehráli,“ připustil momentálně zraněný obránce Jihočechů David Štich.

Domácím se nedařilo nahodit motory ani po změně stran. Pomoci jim mohlo nařízené trestné střílení po faulu na Valského, ale kapitánu Gulašovi se nájezd vůbec nevydařil a Konrád mu kotouč vypíchl hokejkou. Přišlo to až o chvilku později, když se v přesilovce báječně trefil z voleje do horního růžku Abdul.

Jenže radost trvala pouhých sedmatřicet vteřin. Českobudějovická obrana propadla a Kusko v pádu znovu zajistil Hanákům vedení. A mohlo být ještě hůř. Nahodilovu vyloženou šanci však naštěstí zlikvidoval bravurním zákrokem lapačkou Hrachovina.

„Byla to v našem podání mnohem lepší třetina než ta první. Využili jsme přesilovku a byla škoda, že jsme hned vzápětí inkasovali. Ale jsme aktivnější a věřím, že ve třetí třetině zápas otočíme,“ neztrácel Štich víru ani po druhém dějství.

Jeho spoluhráči skutečně přidali. Dvakrát byl v dobré příležitosti Gulaš, ale ani jednou na Konráda nevyzrál. Do souvislejšího tlaku se ale domácí nemohli dostat. A naopak při gólovce Strapáče na druhé straně stáli při Hrachovinovi všichni svatí. Vyrovnat mohl Beránek, najížděl sám na Konráda, ale ani on kotouč za jeho záda nedopravil.

Žádný závěrečný tlak se však bohužel nekonal. Při domácí power play pak upravil na konečných 1:3 do prázdné branky Káňa.

Branky a nahrávky: 27. Abdul (Štencel, Zd. Doležal) - 1. Krejčí (Tomeček), 28. Kusko (J. Knotek), 60. J. Káňa (Klimek). Vyloučení: 3:4, využití: 1:0. Rozhodčí: Šír, Sýkora – Gebauer, Hlavatý. Diváci: 1000 (omezený počet).

Motor: Hrachovina – Piskáček, Šenkeřík, Bučko, Bindulis, Vráblík, Štencel – Gulaš, Pech, Holec – Zd. Doležal, J. Novotný, Abdul – Valský, J. Ondráček, Vondrka – Karabáček, M. Hanzl, M. Beránek. Trenéři Modrý, P. Martinec a Fousek.

Olomouc: Konrád – T. Černý, Hlaváč, Rutar, Švrček, Mareš, Řezníček – Tomeček, Krejčí, J. Káňa – Klimet, J. Knotek, Kusko – Bambula, Kolouch, Strapáč – Kunc, Nahodil, Burian. Trenéři Moták a Tomajko.

Hlasy trenérů – Jaroslav Modrý (Motor): „Tahali jsme po celý zápas za kratší konec. Věděli jsme, že že nás čeká bojovný soupeř. Rychle jsme prohrávali, a i když už se nám podařilo vyrovnat, tak jsme si hned nechali dát hloupý gól. Hosty podržel gólman. Je dobře vidět ho zase zdravého v brance. Šance jsme měli, ale chyběl nám i kousek štěstí. Gratulujeme Olomouci k vítězství.“

Jan Tomajko (Olomouc): „Měli jsme výborný vstup do utkání, když jsme dali gól hned při prvním střídání. Hraje se nám pak uúplně jinak, než když prohráváme. Ve druhé třetině sice Budějovice vyrovnaly, ale hned vzápětí jsme zase dali gól, což nás uklidnilo. Výborný výkon podal Braňo Konrád v brance, který to zavřel a vychytal šance domácích. Závěr jsme ubojovali a zvládli.“