Cuketové zelí

| Video: Youtube

CO SE V ČLÁNKU DOČTETE:
* Proč je cuketa zdravá
* Jak na přípravu cuketového zelí
* Recept na cuketové zelí
* Jak sterilovat cuketové zelí
* Kvašené cuketové zelí

Cuketa proti rakovině, cukrovce i šedému zákalu

Cuketa se sice tváří skromně, ale je velmi zdravá. Obsahuje vlákninu, která hraje důležitou roli při trávení, ale i důležité vitaminy, minerály a antioxidanty. Přitom však má nízký obsah kalorií, tuku a cukru.

Cuketa navíc tělu poskytuje antioxidant zeaxanthin a několik dalších sloučenin, které mohou hrát významnou roli v prevenci rakoviny.


Nahrává se anketa ...

„Cuketa je bohatá na vitamin B6. Výzkum naznačuje, že tento vitamin může pomoci s regulací glukózy v krvi. Vitamin B6 může dokonce pomáhat při obraně proti cukrovce,“ upozorňuje portál WebMD zaměřený na zdraví a zdravou výživu.

Cuketa má ovšem v zásobě i další zdravotní benefity. Sloučeniny jako lutein a zeaxanthin chrání buňky oka filtrováním vlnových délek modrého světla. Strava bohatá na tyto sloučeniny může snížit riziko vzniku šedého zákalu nebo jiných zdravotních problémů souvisejících s očima.

Cukety jsou také skvělým zdrojem vitaminu A, draslíku a folátu, tedy kyseliny listové.

Nechat vypotit a při vaření hlídat

Cuketové zelí se většinou připravuje podobným způsobem jako zelí moravské, což znamená, že se zahušťuje buď moukou nebo bramborou a má i typickou jemnější a nasládlou chuť. Pokud však zahušťovat nechcete, nemusíte.

Jestliže zelí připravujete z cukety už poněkud přerostlé, je dobré odstranit vnitřek se semínky. Někdo cuketu před úpravou zbavuje i slupky, někdo ji ponechává.

Důležité je nechat cuketu po nastrouhání takzvaně vypotit, aby pustila přebytečnou tekutinu. Stačí ji posypat solí, dát do cedníku, nechat chvíli odpočívat, a pak vymačkat.

Stejně důležité však je také cuketu hlídat, aby se nepřevařila. Na rozdíl od hlávkového zelí je totiž uvařená výrazně rychleji, většinou stačí pět minut.

close Cuketu můžete před přípravou oloupat, ale nezapomínejte, že i její slupka obsahuje řadu živin. info Zdroj: Deník/Monika Šavlová zoom_in Cuketu můžete před přípravou oloupat, ale nezapomínejte, že i její slupka obsahuje řadu živin.

Recept na zelí z cukety

Co budete potřebovat:

  • 2 větší cukety
  • 1 cibule
  • máslo, sádlo nebo olej na smažení
  • 1 lžíce mouky
  • sůl, cukr, ocet a drcený kmín

Příprava:

Dvě velké cukety bez semen nastrouhejte nahrubo na struhadle, dejte do cedníku, posolte, nechejte 20 až 30 minut odkapat a promačkejte.

Mezitím si nakrájejte cibuli nadrobno a osmažte na troše tuku. Až zrůžoví, přidejte mouku, zlehka osmahněte a nasypte nastrouhanou a vypocenou cuketu. Zamíchejte a ochuťte kmínem, cukrem a octem. Povařte asi pět minut a hned podávejte.

Cuketové zelí se hodí k pečenému nebo uzenému masu, klobásám, karbanátkům i ke knedlíkům plněným masem. Kdo maso nemusí, může to zkusit s bramborovými noky, vařenými kroupami či tempehem.

Recept na sterilované cuketové zelí

Pokud máte přerostlých cuket opravdu mnoho, což se často stává, a cuketové zelí vám chutná, udělejte si zásobu na zimu. Příprava sterilovaného cuketového zelí není náročná a v zimě své letní úsilí určitě oceníte.

Co budete potřebovat:

  • 4 kg nahrubo nastrouhané a oloupané cukety bez semínek
  • 50 g soli
  • 50 g cukru
  • 130 ml octu
  • 1 zarovnaná lžíce drceného kmínu

Příprava:

„Nastrouhané cukety dejte do velké mísy a smíchejte se všemi uvedenými surovinami. Raději vše přidávejte postupně a ochutnávejte, jak vám budou chutě vyhovovat. Pořádně promíchejte a nechte 15 minut odstát, aby směs pustila šťávu,“ doporučuje web Prima Fresh.

Napěchujte směs do dobře vymytých sklenic tak, aby se nahoře objevila štáva. Zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 stupních Celsia.

V zimě sklenici otevřete, případně zelí podle potřeby trochu slijte. Usmažte cibulovou jíšku, krátce provařte se zelím a dochuťte.

Recept na fermentovanou čili kvašenou cuketu

„Pokud se vám nechce zavařovat, nechte cuketové zelí jen zkvasit,“ radí iReceptář. Kvašení neboli fermentace má řadu výhod. Všechna použitá zelenina díky němu získá zajímavější chuť, déle vydrží, bude lépe stravitelná a dodá tělu látky, které mu pomohou s imunitou.

Co budete potřebovat:

  • 2 - 3 velké cukety
  • 1 lžíce soli
  • 2 snítky čerstvého kopru
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • celerová nať

Postup:

Cuketu omyjte, oloupejte, zbavte semínek a nastrouhejte nahrubo. Do čisté a suché sklenice dejte vrstvu cuket, posypte solí a nadrobno nakrájeným koprem, pak přidejte nastrouhanou mrkev, pokrájenou celerovou nať a oloupaný stroužek česneku zbavený středu. Takhle postupujte, dokud nenaplníte celou sklenici.

Sklenici uzavřete víčkem, otřete, překryjte utěrkou a uložte na suché a teplé místo bez přímého slunečního záření, aby mohla zelenina uvnitř kvasit neboli fermentovat. Sklenice by měly být na nějakém suchém a teplém místě, vyhýbejte se však přímému slunečnímu záření.

Kvůli plynu produkovanému prospěšnými bakteriemi je dobré sklenice každých pár dní nechat odříhnout, tedy nadzvednout víčko a plyn nechat uniknout, abyste neriskovali explozi.

Během tří až sedmi dní cukety postupně kvasí a získají požadovanou kyselou chuť. Kontrolujte, ochutnávejte, a jakmile má zelenina kyselost, která vám vyhovuje, uložte uzavřené sklenice do chladničky. Vydrží tam několik týdnů.