Základní a mateřskou školu v obci navštívili vedoucí mladých hasičů v roce 2011, ale oslovovali tehdy především děti v kategorii mladších a starších.

Ozvalo se ale i několik dětí ve věku přípravky, to znamená do šesti let. „Nebránili jsme jim, aby mohly chodit na tréninky. Na soutěže se zpočátku děti bály jezdit a téměř pokaždé jely v jiném složení, protože onemocněly nebo měly jiné kroužky. A tak první přípravkové děti běhaly hlavně u mladších," říká k začátkům jedna z vedoucích Eva Janochová.

Otavský Plamínek 2015První soutěž čekala přípravku až v červnu 2013 v Dřešíně, kde tehdy skončila na 3. místě.

Na Otavský plamínek vyrazila hoštická přípravka poprvé v roce 2014, a protože byla složena z již zkušených dětiček, získala první místo. V loňské sezoně nastoupily pak děti na startovní čáru ještě pětkrát, a to i s ukázkou na oslavách 130. výročí založení místního sboru. „Máme štěstí, protože dětičky jsou ve stejném věku a baví je to. Hlavně je pro ně důležitá práce s vodou, a když se navíc podaří získat medaili, myslím, že si ji někteří berou i večer do postele," doplnila další vedoucí Jindřiška Králová.

Důležitá je podpora od maminek, kterou přípravka má – jezdí s nimi i na soutěže. „Za to jim patří velké poděkování, protože v současné době trénujeme celkem přes 30 dětí ve věku do 15 let, které chtějí jezdit na soutěže, a je to někdy pěkný včelí úl. Krásné je pozorovat, jak jsou starší pro malé velkým vzorem," dodala Eva Janochová.

Hasičský kroužek je v Hošticích protipólem fotbalu, a tak jde převážně o dívčí záležitost. I když je v dospělosti hasičina hlavně mužskou záležitostí, chlapců mají, bohužel, jako šafránu.

Na letošním Otavském plamínku Střelské Hoštice opět vyhrály. „Obhájení loňského prvenství na Otavském plamínku nás, a děti zvlášť, těší, protože jde o soutěž, která tady v okrese otevírá hasičskou dětskou soutěžní sezonu. Uvidíme, jak se nám povede dále," zakončila Eva Janochová.

V současné době se u všech dětí střídá pět vedoucích: Eva Janochová, Jindřiška Králová, Helena Rejžková, František Rejžek a Jiří Lebeda.