Sbor dobrovolných hasičů byl v Hošticích založen v roce 1891 tehdy ještě jako v Hošticích Chlumčanských. „Předsedou sboru byl velkostatkář Jindřich Schuterstain a velitelem řídící učitel Tomáš Hanuš. Tehdejší sbor byl ustaven dvaadvaceti občany z místní obce," píše se v kronice sboru.

Hoštické ženy v roce 1972Začátky

Vybavení pořizovali dobrovolní hasiči z vlastních prostředků a dobrovolných sbírek od občanů. Nejprve byla zakoupena berlovka, kterou později doplnila dřevěná ruční stříkačka. Později, v roce 1893, byla zakoupena modernější ruční stříkačka s vlastním sáním, která stojí dodnes v naší požární zbrojnici.V září roku 1933 byla zakoupena motorová stříkačka s motorem Walter o výkonu 1200 až 1500 litrů vody za minutu. V roce 1972 byla sboru předána přívěsná motorová stříkačka PPS – 12. V roce 1973 byla otevřena nová požární zbrojnice a převzato požární vozidlo Tatra 805.

V roce 2005 dostal od obce sbor ojeté vozidlo Avia Furgon, a tak z nedostatku místa musela být Tatra 805 zvaná Hýča odprodána. Rok 2006 byl ve znamení opravy hasičárny a s tím i zřízení kulturní místnosti a vlastní posilovny. Tu nakonec přestěhovali do budovy obecního úřadu.

Ženy z Hoštic na stupni vítězů v roce 1976Vlastní muzeum

Po přijetí Karla Čabana do sboru v roce 2003 a jeho žádosti o poskytnutí prostor pro vystavení jeho sbírky hasičských přileb, se výbor rozhodl tyto prostory mu poskytnout. A tak téhož roku bylo v létě muzeum otevřeno.

Nezůstalo však jen u přileb. Vystavuje se zde veškerá starší technika, kterou sbor vlastní a také poháry a ocenění ze soutěží v požárním sportu. Dále mají zde samostatnou vitrínu úspěšní členové sboru, a to dvacetinásobný mistr republiky v požárním sportu Josef Pěnča a Ivan Moravec, loutkový řezbář, který vyřezával i pro divadlo Spejbla a Hurvínka. Některé fotografie a exponáty zapůjčili místní členové.

Další exponáty se již netýkají hasičiny, ale mají spojitost s Hošticemi, například hoštický rodák režisér Zdeněk Troška a legenda české country Michal Tučný, který v Hošticích žil.

Mladí hasiči

Kroužek mladých požárníků má svou historii od roku 1985. Začínal s počtem osmnácti členů. Ti se zúčastnili hry Plamen v Řepici a hned na poprvé obsadili 3. místo. Děti v rámci kroužku chodily na procházky do přírody, učily se ovládat hasičskou techniku, připravovaly kulturní pásma na různé schůze, zúčastňovaly se brigád na sběr brambor a jiné. V roce 1991 však ukončili mladí požárníci svou činnost.

V roce 2005 se daly dohromady Lenka Pěnčová s Bárou Šimonovou – Linkovou a obešly Hoštice, aby zkusily složit družstvo mladých hasičů a povedlo se. Družstvo mělo 11 členů a hned v prvním roce se zúčastnilo branné soutěže. Mladší děti skončily na pátém místě a starší na místě třináctém. Soutěž pak pokračovala na jaře hasičskými disciplínami. Tam se ukázala zkušenost soupeřů a tak mladí požárníci z Hoštic skončili na posledním místě. Chuť k práci i k tréninku však ani potom děti neopustila.

Milan Pěnča.Současnost

Dnes mají hoštičtí hasiči několik desítek členů, mezi nimiž jsou zastoupeny všechny generace. Starostou sboru je Milan Pěnča. Na svůj tým je hrdý. „Naším nejúspěšnějším členem je rozhodně Josef Pěnča, který je dvacetinásobným mistrem republiky. Na soutěžích se daří i jeho synovi Ivanovi," zmínil se před časem Milan Pěnča. Za největší úspěch hoštických hasičů považuje sedminásobnou účast na mistrovství České republiky. „Tam se nám vyhrát sice nepodařilo, ale abychom se tam dostali, jsme museli vyhrávat pořád, takže dostat se tam, byl pro nás obrovský úspěch," podotkl.

Zásahy

Na své konto si dobrovolní hasiči z Hoštic připsali desítky zásahů, od požárů, přes přírodní katastrofy jako byly povodně v roce 2002 či orkán Kyrill v roce 2007, až po kuriózní zásahy. V dubnu roku 2007 například zachraňovali kočku, která uvízla na stromě před hospodou.

Zdroj: Kronika SDH Hoštice