I pečení tvarohových dobrot má svá pravidla. Důležitý je už výběr správného druhu tvarohu. Když se v obchodě postavíte před box s mléčnými výrobky, uvidíte tvaroh tvrdý, tvaroh měkký, tvaroh odtučněný, nízkotučný, polotučný i tučný, tvaroh ve vaničce i tvaroh ve tvaru kostky. Který z nich vybrat?

Cukráři, pekaři a zkušené hospodyně vědí, že čím má tvaroh více tuku, tím je jeho konzistence jemnější a chuť výraznější a lahodnější. Z technického hlediska je na náplně do moučníků nejlepší tvaroh v kostce, protože ten vaničkový je výrazně řidší.

Tvarohová náplň do buchet:

Zdroj: Youtube

Záleží však i na tom, do jakého moučníku chceme tvaroh použít. Tvarohová náplň, která se roztírá na velké koláče či valašské frgály, může být řidší, ale do Honzových buchet, vázaných koláčů, závinu či šátečků je lepší tvaroh hustější.

Zkuste zahustit tvaroh škrobem

Jestliže chceme péct tvarohový moučník, vždy je nejjistější použít tvaroh v kostce. Ale ani vaničkový není třeba zavrhovat.

„Pokud používáme tvaroh z vaničky, necháme jej předem vykapat přes plátno, nebo utěrku. Zbavíme se tím přebytečné tekutiny a tvaroh zhoustne,“ radí web Top recepty. Při přípravě náplně tvaroh míchejte jen krátce, při dlouhém míchání totiž může zřídnout.

Ale co dělat, když i přes správný postup a veškerou opatrnost je tvaroh přece jen řídký a hrozí, že nám bude z moučníků vytékat? Pak přichází čas na zkušenost a osvědčené triky cukrářů.

„Většina lidí má tendenci škrobu přidávat opravdu velké množství, ale pak je po upečení náplň až podivně pevná a navíc je škrob v moučníku nepříjemně cítit. Používejte ho tedy vždy s rozvahou,“ varuje iReceptář.

Asi nejznámější metodou je zahušťování bramborovým, nebo kukuřičným škrobem. Je ale třeba mít se na pozoru a pracovat se škrobem opatrně. Začněte vrchovatou čajovou lžičkou na půl kilogramu tvarohu.

Další metodou je přidání pudinku. I tady byste měli být opatrní, a to nejen ohledně množství, ale také ohledně druhu, který použijete. Pudink totiž vedle škrobu obsahuje další přísady a aromata, takže by tvarohová náplň mohla dostat například růžovou barvu a aroma jahodového pudinku. Pro zahuštění tedy volte raději pudink vanilkový.

Občas nás tvaroh při pečení zaskočí tím, že je příliš řídký, špatně se s ním pracuje a tvarohová náplň vytéká.Občas nás tvaroh při pečení zaskočí tím, že je příliš řídký, špatně se s ním pracuje a tvarohová náplň vytékáZdroj: Deník/Karel Pech

V poslední době při zahušťování tvarohu získává oblibu Créme Olé, což je pudink bez vaření. „Do náplně ho většinou stačí jedna lžíce. Tvarohovou náplň v mžiku zahustí, takže při plnění těsta dobře drží a nevytéká,“ uvádí web Pekárnománie.

Krupička, máslo nebo vajíčka

Náplň zahustíte také trochou dětské krupičky, nebo mouky. Krupicová kaše absorbuje přebytečnou vlhkost a váže složky náplně. To se však nestane okamžitě, takže musíte být trpěliví a chvilku počkat.

Kdysi se povidla ukládala do kameninových hrnců, dnes jsme si zvykli na sklenice
Jak na švestková povidla v troubě: Jsou výborná, připálení se nemusíte bát

Dobrým pomocníkem při zahušťování tvarohu může být také rozpuštěné máslo. „Do tvarohu vmícháme rozpuštěné máslo, a poté dáme zatuhnout do ledničky,“ radí Top recepty. Máslo náplň zpevní, takže se s ní bude dobře pracovat.


Nahrává se anketa ...

Cestou, jak tvarohovou náplň zlepšit po stránce konzistence, ale i chuti, jsou vajíčka. Zatímco žloutek zjemní chuť náplně, bílek ji sice nejdříve naředí, ale při pečení náplň zpevní. Vejce do tvarohové náplně přidává i známý cukrář Josef Maršálek. Podle něj jí dodají vláčnost.

Proč jíst tvaroh?
Kromě toho, že je tvaroh velmi dobře stravitelný,obsahuje i mnoho užitečných látek. Je bohatý na vápník, draslík, hořčík, mangan, zinek, měď či selen. Pomáhá snižovat cholesterol, normalizuje proces krvetvorby, nervového systému a metabolismu. „Je to ideální pokrm pro večeři, protože podporuje dobré zdraví a spánek,“ upozorňuje web Rehabilitace. V tvarohu najdete také vitamin B6, B12, A, C, D, E, riboflavin, thiamin, kyselinu listovou a dokonce i betakaroten.