Rizoto je pokrm nám známý především díky své jednoduchosti a zároveň lahodné a jemné chuti. Jestli si myslíte, že kvůli hlavní přísadě, kterou je rýže, je původ rizota někde v Číně, jste však na omylu. Rizoto je tradičním italským jídlem, ale pozor – to pravé musí být připraveno klasicky.

Česká varianta rizota s kuřecím masem:

Zdroj: Youtube

V Česku bývá totiž často zaměňováno za jídlo džuveč, což je zjednodušená směs uvařené rýže s kuřecím masem a zeleninou, posypaná sýrem. Dá se zde hovořit o takzvaném srbském rizotu

Kde se vzalo?

Vznik rizota datujeme někdy do 15. století, kdy se v italské Lombardii objevila první rýžová pole. Rýže tak obyvatelům dobové Itálie pomohla překonat nejhorší období válek a hladu. Dodnes si tedy v Lombradii připomínají, jak moc je pro Italy rýže důležitá, a italské rizoto se stalo národním pokrmem, stejně jako pizza nebo těstoviny, jak informuje například server kuchynelidlu

K čočce na kyselo patří i vajíčko a párek
Čočka na kyselo není kaviár. Pár vychytávek ji ale povýší na pochoutku

„O vzniku zde koluje také spousta legend, z nichž jedna je například o malíři, který během malování upustil šafrán do hrnce s rýží a ta tak získala klasický zlatý odstín. I proto se dodnes milánské rizoto – risotto alla milanese – ochucuje šafránem,“ píše kuchynelidlu. Italové zkrátka na tradice dají.

Rýže jako základ všeho

Proč odpradávna tolik oceňujeme rýži jako neochvějnou ingredienci, která nesmí chybět v žádné kuchyni? Rýže je stejně jako ostatní obilniny vynikajícím zdrojem minerálních látek - železa, hořčíku a zinku a vitaminů řady B. Významný je také podíl sodíku a draslíku. To se můžeme o rýži dozvědět na Wikipedii. A pokud chcete držet dietu nebo shodit pár kilo, je rýže ideálním způsobem, jak být zasycen a přitom nevynechat důležité živiny.

Citrónové rizoto:

Jediné zaseté zrnko rýže způsobí to, že vyžene tolik vedlejších výhonků a klásků, že z něj sklidíme až tři tisíce zrnek. I proto zde existuje tradice, kdy se těmito plodnými zrnky přeje novomanželům hodně dětí. 

Jakou rýži pro rizoto?

Pokud byste chtěli rizoto připravit opravdu jako Italové, velmi zde záleží na výběru té správné rýže. Server vitalia nám třeba říká, že hlavním druhem používaným v Itálii je rýže carnaroli, která se zde i pěstuje. Hned po ní pak v o něco menší míře následuje rýže arborio. Obě se po uvaření hodně lepí, respektive zvenčí mají kašovitou strukturu, ale vnitřek zrna zůstává pevný. 

Od jasmínové rýže, která se hojně naopak používá v čínské kuchyni, se liší zejména zmíněným lepením a také tím, že jasmínová rýže má specifické aroma, které se rozhodně nehodí ke každému jídlu.

Řepné risotto s kozím sýrem
Risotto je jídlo mnoha tváří. Existují recepty s čokoládou nebo červenou řepou

Pro italské rizoto se jasmínová rýže doporučuje méně, stejně jako rýže basmati, přestože ta je považována za jednu z nejkvalitnějších. Je navíc i zdravá, protože její hlavní výhodou je nižší glykemický index proti běžným druhům rýže. A jaký je mezi nimi rozdíl?

U basmati rýže se po jejím uvaření zrnka prodlouží téměř o dvojnásobek a má rovněž příjemné aroma. Používá se zejména v indické kuchyni, zatímco lepivější jasmínová rýže má, jak už bylo řečeno, aroma téměř květinové a ještě silnější a používá se v čínské, thajské, vietnamské a japonské kuchyni, což se můžeme dozvědět na webu lifee

Jiný kraj, jiný mrav

V Itálii se klasicky rizoto dochucuje parmazánem, kterým se naservírovaný pokrm posype. Před podáním se ještě pro chuť i estetika dozdobí bazalkou. A pokud máte v oblibě dochucování jídel citronovou šťávou, ano, i tu lze v rozumné míře použít.

Rizoto z vepřového masa podle Josefa Holuba:

Zdroj: Youtube

Pokud máte v oblibě v jídle více Asie, nesmutněte, protože rizoto na asijský způsob lze připravit samozřejmě také. Můžete jej například nakombinovat s mraženou asijskou směsí, kterou lze koupit v jakémkoli supermarketu, ale také můžete přidat i krevety a podobné mořské plody.

Asijská pikantní rýže s pečeným bokem
Kousek Asie. Pikantní rýže s pečeným bokem nadchne snadnou přípravou

Rýži zde vybíráme tak, aby její konsistence seděla s použitými ingrediencemi a nebyla zbytečně moc rozvařená. Přidat lze k těmto receptům také kimchi nebo zázvor, což dodá rizotu zcela jiný ráz a přenese vás tak (alespoň chuťově, když zavřete oči) do exotických asijských zemí. 

Trik pro nadýchanost

Věděli jste, že nadýchanosti rýže můžete dosáhnout jednoduchým trikem? Prvním bodem pro dokonalou rýži je její propláchnutí, než ji začneme vařit.

České rizoto pečené v troubě:

Zdroj: Youtube

Gró celého triku však spočívá v tom, že pod pokličku kastrolu vložíme utěrku, jak píše například web toprecepty. Jaký je celý princip tohoto triku? Úplně jednoduchý! „Pára, která vychází ven, se totiž absorbuje do utěrky a zamezuje zpětnému kapání vody na rýži,“ radí web. 

Pokrm s tradicí

Rizoto dnes není pouhým rychlým pokrmem v uspěchané domácnosti, ale stalo se i součástí jídelníčků nejlepších restaurací.

Kuskus rizoto s kuřecím masem a špenátem

Pod nonšalantními názvy jako Risotto bianco, Risotto alla milanese nebo Risotto agli asparagi tak můžeme nalézt tisíce způsobů, jak si díky rozdílným přísadám můžeme dát rizoto, které však nese jednotný název díky rýži, která je stěžejním základem pro tento pokrm, co chutná snad všem. A aby také ne, když má tak bohatou historii a skvělou pověst.