Perníkový dort

Budeme potřebovat:

  • 400 g hladká mouka
  • 300 g krystalový cukr
  • 1 čajová lžička mletá skořice
  • 1 čajová lžička perníkový pepř
  • 1 čajová lžička soda bikarbona
  • 1 ks kypřicí prášek do perníku
  • 2 polévkové lžíce holandské kakao
  • 3 polévkové lžíce meruňkový džem
  • 0,5 l mléka
  • 1 dcl oleje
  • 2 ks vejce
  • 3 polévkové lžíce rozinky
  • 3 polévkové lžíce sušené brusinky
  • 150 g lískové oříšky
Vláčná a nadýchaná bublanina
Bublanina jako sen. Vláčnému a nadýchanému těstu dominuje ovoce

Postup:
1. Jako první si namočíme rozinky a brusinky do teplé vody, takto namočené se neponoří na dno.

2. Nameleme si ořechy.

3. Do nádoby si dáme všechny suché suroviny a promícháme mixérem.

4. Smícháme i mokré suroviny a přidáme je k moučné směsi a dobře rozmixujeme mixérem.

5. Přidáme ořechy a scezené rozinky s brusinkami. Vše dobře rozmixujeme.

6. Formu nebo pekáč vytřeme olejem a vysypeme moukou.

7. Těsto nalijeme do formy a dáme péct na 180 °C zhruba 30 minut. Zda je těsto hotové, si můžeme ověřit špejlí nebo párátkem. Když se lepí na špejli, tak necháme ještě péct.

8. Po upečení necháme vychladnout, potřeme džemem, polijeme čokoládou a ozdobíme ovocem.

Muž s varechou Viliam Lajgút nabízí jednoduché a oblíbené recepty. „Stačí se podívat, co máš doma v lednici, a můžeš uvařit jídlo, které ti bude každý závidět. Věřím, že si každý přijde na své,“ říká sympatický kuchař. Jeho recepty můžete sledovat také na Instagramu.