Těsto na medvědí pracny je lepší připravit si den před samotným pečením a nechat ho odležet v chladu. „Pokud máte úplně nové formičky, dejte je nejdřív samotné po umytí takzvaně vypéct na 180 °C na pár minut do trouby,“ radí ireceptář.

Medvědí pracny byste měli začít péct už nyní, aby se do Vánoc stihly dobře odležet a zkřehnout.

Videorecept na pracny podle pana Cuketky:

| Video: Youtube

Jak na medvědí pracny

Suroviny na 60 kusů:

  • 340 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • kůra z ½ citronu
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 25 g mletých mandlí
  • ½ lžičky skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • špetka mletého hřebíčku

Postup:

  1. Mouku smíchejte na válu s cukrem, kakaem, nastrouhanou citronovou kůrou, ořechy, mandlemi, skořicí a semínky z vanilkového lusku.
  2. Do směsi přidejte změklé máslo, vejce, rum, hřebíček a zpracujte hladké těsto. Vytvarujte ho do tvaru koule, zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout nejlépe do druhého dne.
  3. Z hotového těsta vyválejte menší válečky, rozkrájejte je nožem asi na dvoucentimetrové kousky a plňte jimi připravené formičky na pracny.
  4. Formičky narovnejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut.
  5. Po upečení je vyklepněte a pocukrujte.
  6. Do krabice spolu s cukrovím uložte půlku jablka – cukroví krásně změkne.

Tip Gurmetu: Pro výraznější a exotičtější chuť lze použít i např. badyán, zázvor, muškátový oříšek nebo anýz.