Těsto na medvědí pracny je lepší připravit si den před samotným pečením a nechat ho odležet v chladu. „Pokud máte úplně nové formičky, dejte je nejdřív samotné po umytí takzvaně vypéct na 180 °C na pár minut do trouby,“ radí ireceptář.
Medvědí pracny byste měli začít péct už nyní, aby se do Vánoc stihly dobře odležet a zkřehnout.
Videorecept na pracny podle pana Cuketky:
Jak na medvědí pracny
Suroviny na 60 kusů:
- 340 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- kůra z ½ citronu
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 25 g mletých mandlí
- ½ lžičky skořice
- 1 vanilkový lusk
- 200 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce rumu
- špetka mletého hřebíčku
Postup:
- Mouku smíchejte na válu s cukrem, kakaem, nastrouhanou citronovou kůrou, ořechy, mandlemi, skořicí a semínky z vanilkového lusku.
- Do směsi přidejte změklé máslo, vejce, rum, hřebíček a zpracujte hladké těsto. Vytvarujte ho do tvaru koule, zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout nejlépe do druhého dne.
- Z hotového těsta vyválejte menší válečky, rozkrájejte je nožem asi na dvoucentimetrové kousky a plňte jimi připravené formičky na pracny.
- Formičky narovnejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut.
- Po upečení je vyklepněte a pocukrujte.
- Do krabice spolu s cukrovím uložte půlku jablka – cukroví krásně změkne.
Tip Gurmetu: Pro výraznější a exotičtější chuť lze použít i např. badyán, zázvor, muškátový oříšek nebo anýz.