Při pečení je důležité používat máslo, které koláči dodá vynikající chuť i příjemnou vůni. Pokud byste použili jeho náhražku, tak je rozdíl znatelný a koláč bude takový nějaký, mdlý. Proto se jí v obchodě raději vyhněte. Jak poznáte, že se jedná o opravdové máslo?
Při nákupu másla si dejte pozor na:
obsah mléčného tuku – ten by měl být minimálně 80 %, avšak méně než 90 %, maximální hodnota obsahu vody je 16 %.
složení – v něm by se neměl vyskytovat rostlinný tuk, škrob či zahušťovadlo.
označení – pokud na obalu najdete slovo margarín či směsný tuk, tak v takovém případě se o máslo nejedná a je to směs rostlinných a živočišných tuků.
máslo – jen pravé máslo má na obalu uvedené své označení (výrobci to mají dané ze zákona). Jelikož mám intoleranci laktózy, použila jsem bezlaktózové máslo a fungovalo to perfektně. V takovém případě je v něm navíc enzym laktáza.
Co budete potřebovat:
(na formu 18×26)
- 5 menších jablek (cca 450 g očištěných a nakrájených)
- 1,5 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 40 g mandlí – plátků
- 100 g strouhanky
- 90 g cukru krystal/krupice
- 1 lžička hladké mouky
- 1 lžička hrubé mouky
- 7 g kypřícího prášku
- 90 g másla (lze použít i bezlaktózové)
- rum
- 25 g rozinek
Postup:
- Připravte a navažte všechny potřebné suroviny.
- Rozinky dejte do cedníku, přelijte je vařící vodou a vložte do sklenice s rumem.
- Jablka oloupejte, nakrájejte na menší plátky a přendejte do mísy.
- Zasypejte je mletou skořicí s plátky mandlí a přidejte špetku soli.
- Rozinky vyndejte z rumu a přihoďte je k jablíčkům. Promíchejte.
- Jablečnou směs vložte do pekáče a zarovnejte (zamačkejte je do jedné roviny – např. hrnkem).
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Vezměte mísu, vsypte do ní cukr, strouhanku, hladkou i hrubou mouku, kypřící prášek a promíchejte.
- Sypkou směs rozprostřete na jablka.
- Máslo (60 g), které jste na 5 minut vložili do mrazáku, vyndejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozložte je rovnoměrně po směsi se strouhankou a vložte do trouby. Pečte 45 minut.
- Po uplynutí doby vezměte zbylých 30 g másla nakrájeného na plátky, rozprostřete po povrchu a pečte dalších 10 minut.
- Poté pekáč překryjte alobalem, stáhněte teplotu na 150 stupňů a pečte ještě 15 minut.
Tipy:
- máslo by mělo být opravdu studené, proto ho dejte na chvilku do mrazáku, případně by mělo být delší dobu v lednici
- lze použít jakékoliv ořechy, ale doporučuji mandle, s nimi je to nejchutnější
- pokud nemáte rádi rozinky, tak zkuste místo nich použít brusinky, jen je nedávejte do rumu
Zdroj: Food stories