Jan Tumpach měří v kvasné kádi teplotu.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Luboš Roučka v pivovaru pracuje už 35 let. Stará se o chlazení a pomáhá házet sudy na pás jedoucí na stáčírnu.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Nárůst prodeje lahvového piva v době koronaviru byl zřetelný. Díky výkonu lahvárny 17 000 lahví za hodinu však ani v těchto časech nemuseli pivovarníci stáčet každý den. Stejně, jako u mnoha pivovarů, se se zvýšenou jarní spotřebou piva začíná projevovat
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Na lahvích strakonických piv jsou v letošním roce zadní etikety s fotkami přímo z pivovaru a popisky jednotlivých fází výroby piva.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Sudová stáčírna myje a plní více než 70 sudů za hodinu. Během zimních měsíců poklesly prodeje sudového piva o více než 80 %. Během dubna už prodeje sudového piva postupně mírně narůstají a s ohledem na budoucí rozvolnění se plní i sklad.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Filtrace piva během koronavirových časů probíhala pouze 2 až 3x v měsíci, místo standardního každotýdenního režimu alespoň jednou filtrace.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Prodeje nefiltrovaného piva Sklepák v PET lahvích i skleněných zálohovaných lahvích s patentním uzávěrem během zimních měsíců s uzavřenými restaurace také mírně narostly.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Na přetlačných tancích skladuje Dudák nafiltrované pivo před stáčením. Nyní při častějším stáčení je využitých již všech 12 přetlačných tanků, přes zimu vystačil pivovar s 5 až 6 tanky.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Sklad sudového piva je nyní již skoro zaplněn. Od říjnového uzavření restaurací se několik týdnů sudové pivo vůbec nestáčelo a prodávaly se zásoby. Poté pivovar na skladě držel pouze minimální zásoby s ohledem na čerstvost piva.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Prázdné kvasné kádě na spilce byl častý obrázek. Díky koronavirovým omezením vařil Dudák o třetinu méně piva než běžně během zimních měsíců.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Pivo se vaří dva měsíce dopředu, proto od poloviny dubna se už vaří ve standardním režimu sedm várek týdně s výhledem na otevření předzahrádek a posléze i samotných restaurací během letních měsíců.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
V úložných tancích kvasnice přečkávají čas mezi jednotlivými cykly vaření. Během zimy tam strávily mnohem více času než bývalo obvyklé.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Během koronavirových časů bylo prázdných tanků ve sklepě mnohem více než bývá zvykem. Nyní se ležácké tanky již pozvolna plní, tak aby jich na konci června bylo pro hlavní sezonu plných minimálně 50 oproti letošním zimním 25 až 30.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Chodba v ležáckém sklepě a na ní natažené hadice k sanitaci piva. Zajímavostí je dosud hojně využívaný potrubní "telefon".
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Sládek Vlastimil Matej ochutnává letošní letní pivo opět uvařené ze zahraničním odrůd chmele.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Dno rmutovacího kotle mezi přepouštěním jednotlivých rmutů během vaření piva. Týdny, kdy se v zimních měsících nevařilo, byly v letošním roce častější a počet várek nižší. "Nyní se vaří již každý týden po sedmi várkách, tak abychom byli připraveni na otev
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Rmutovací kotel se plní za stálého otáčení míchací vrtule.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Eva Roučková měří objem vařené mladiny. Velikost várky se pohybuje od 180 do 260 hl v závislosti na stupňovitosti vařené mladiny.
Zdroj: Deník/Petr Škotko
Ve scezovací kádi probíhá více než tří hodinové scezování piva. Díky němu se rozdělí budoucí pivo a mláto.
Zdroj: Deník/Petr Škotko