Galerie: OBRAZEM: Jihočeské dobroty

Absolutní vítěz 18. ročníku soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stal Dvoukvasový chléb. Peče ho Pekařství Cais ve Vlachově Březí, na jehož práci jsou náležitě hrdí jednatel společnosti Jiří Toušek a obchodní ředitelka Jana Větrovcová. Třetí příčku mezi masnými výrobky obsadilo i Hovězí pastrami. Specialitu z hovězího masa naloženého v koření a pomalu uzeného na bukových štěpkách připravuje společnost Antoni z Dolního Třebonína. Tam dobrou zprávu o úspěchu v soutěži přiveze obchodní man 3. místo v kategorii masné výrobky získala Paštika brusinková s mandlemi z produkce budějovického Uzenářství Vávra.  Cenu převzal majitel firmy Ondřej Vávra. Bodová shoda přisoudila třetí místo mezi masnými výrobky také firmě Jihočeské Jerky z Mostků u Kaplice, ta bodovala s Jerky z afrického sumečka s pepřem. Gratulaci přijal jednatel a autor receptur Miloslav Koutník. Ocenění předávali spolu s ředitelkou Regionální agrární komory Hanou Šťastnou hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba, Drahoslava Brabcová, ředitelka regionálního odboru Státního zemědělského intervenčního fondu České Budějovice a Helena Kavanová, ředitelka Milovníci masa si rádi pochutnají také na Vepřové pečeni z malontského Řeznictví u Krajňáků. Porota téhle dobrotě přisoudila druhé místo. Stříbro domů přiveze majitel firmy Petr Krajňák. Těsně pod nejvyšším stupněm se zastavila Vodňanská drůbež, která se porotcům trefila do chuti s Paštikou s kachním masem. Ocenění přebíral generální ředitel Milan Říha. Prvenství mezi masnými výrobky patří Šunce nejvyšší jakosti z produkce Zemědělského družstva Bělčice. Pro cenu si do Budějovic přijel vedoucí bourárny Miroslav Kříž s asistentkou Dagmar Haštalovou. Mezi mléčnými výrobky bodoval Pudink připravovaný podle padesát let staré receptury, který svým zákazníkům nabízí Jednota, spotřební družstvo v Jindřichově Hradci. Ze třetího místa se radovali vedoucí výrobny lahůdek Anna Doupníková. Důvod jásat má i protivínská pekárna a cukrárna Klas. Martin Pávek sem kolegům přiveze ocenění za druhé místo v kategorii mléčných výrobků pro Jahodový pohár. Největší dobrotu z mléka vyrábějí letos v Minimlékárně Mláka . U porotců bodovala s Čerstvým sýrem ratatouille. Ocenění si převzala vedoucí provozu Anna Konárková. Mezi slanými pekařskými výrobky se prosadil na třetí pozici Protivínský bochník, ručně vyválený pšenično-žitný chléb, peče ho Klas, pekárna a cukrárna Protivín, kterou na předávání cen zastupoval Martin Pávek. Na druhém místě skončil Chléb Sipuli. Už jeho název naznačuje, že jde o specialitu. Česko – finská pekárna Leipomo ho v Českých Budějovicích připravuje podle finské receptury. Rodinnou firmu na vyhlášení cen zastupovala Markéta Hynková. O první místo se dělí dva chleby. Hodnotitelé vysoce ocenili Dvoukvasový chléb, který na trh dodává Pekařství Cais z Vlachova Březí. Pro cenu si na pódium přišli jednatel společnosti Jiří Toušek a obchodní ředitelka Jana Větrovcová. Z vítezství se radovala i pekárna Husinecký chléb, která do soutěže přihlásila Husinecký Křupík. Značku kvality kolegům přiveze Pavla Tomková. V kategorii sladké pekařské výrobky uspěla strakonická společnost Galaxie. Peče Královský sen s malinami, nadýchaný dezert oceněný v soutěži bronzem. Pro ten si přijel majitel firmy Libor Hlinka. Vedoucí pekárny Radek Bureš za Zemědělské společnosti Staré Hobzí převzal ocenění pro makovou Švýcarku, která skončila na druhém místě. Pekařství Nodes z Českého Krumlova, účastník všech ročníků Chutná hezky. Jihočesky, letos soutěžilo s nápaditým povidlovým beránkem. A majitel firmy Radek Nodes si odnášel zasloužené prvenství. Shodný počet bodů od porotců a též první místo získal Půlnoční šáteček z pekárny Husinecký chléb, kterou zastupovala Pavla Tomková. Bronzovou příčku mezi cukrářskými výrobky obsadil Sváteční punčový dort, který nabízí Pekárna Srnín. Cenu přebíral jednatel společnosti Josef Bukovský. Mlsné jazýčky měly těžkou práci při vyhodnocování kategorie cukrářských výrobků a cukrovinek. Udělily dvě třetí místa. Jedno patřilo minizákusku Vídeňský sacher. Majitelce kaplické rodinné kavárny Kap Café, která se sama má co otáčet ve výrobě, tleskal pl O nejvyšší stupínek se dělí dva producenti cukrářských výrobků. Kateřina Veselá z Vodňan zabodovala s Šumavským lanýžem medovým. Cenu si převzala společně s maminkou. Jarmila a Stanislav Víchovi provozuji v Českých Velenicích cukrárnu Šarlotka. Do Budějovic si přijeli pro druhé místo, na kterém se umístil jejich Jablečník. Vůbec poprvé soutěžil výrobce zmrzliny. A poctivá domácí zmrzlina Rumburak, kterou připravuje Josef Kortan v Milevsku, rovnou zvítězila. Bodová shoda rozhodla o udělení dvou druhých míst v kategorii alkoholických nápojů. Jedno obsadila firma Car Lend z Hvozdce nedaleko Lišova. Jednatel společnosti Tomáš Linhart bral ocenění pro slivovici Bozízovku. Radoval se i Liqui B Zámecký ovocný lihovar Blatná a manažer společnosti a sládek Martin Fried. Jejich Šitner hruškovice obsadila dělenou druhou pozici. Vítězný alkoholický nápoj se jmenuje První jihočeská medovina, vyrábí ji včelař Roman Plíva z Českých Budějovic. Džem z Mazelova švestka se skořicí se umístil na třetí pozici kategorie ovoce a zelenina. Své až čarodějné schopnosti v něm zúročila místní bylinářka, kořenářka a zpracovatelka snad všeho, co příroda nabízí, Ljuba Nečunajeva. Druhé místo obsadil nováček soutěže, společnost Hřebík H + H, s Kysaným zelím z Hrejkovic. Za rodinnou firmu převzal cenu Dušan Hřebík. Na stupně vítězů se v kategorii různé dostaly Vltavotýnské lahůdky, součást Jednoty České Budějovice. Získaly 3. místo za svůj proslulý vlašský salát. Gratulace přijal ředitel Miroslav Smíšek. Karel Gregora, výrobce Lhenické ovocné šťávy, bodoval s příchutí jablka a řepy a patří mu pro letošek prvenství. Za ochutnání stojí Maminčin kynutý knedlík. Vyrábí ho ZVS Nemyšl, zemědělskou společnost při předávání ceny za druhé místo reprezentoval jednatel Vladimír Kropáček. Nejen porotu nadchla Pekárna Srnín se zvláštním produktem. Pod jménem Bohouš se skrývá vítěz kategorie různé, rozpékaný chléb se slaninou a sýrem s modrou plísní. Titul Chutná Hezky. Jihočesky do pekárny přiveze jednatel firmy Josef Bukovský. Bodoval také Pivovar Hluboká. Hlubocký ležák Zajíček 14°"se dělí o třetí místo v kategorii minipivovarů. Pro cenu si přišli jednatel Michael Macháček a sládek Aleš Chrt. Mezi jihočeskými minipivovary figuruje mezi oceněnými 14 PAULÁN - polotmavé silné pivo. Ležák Pivovaru Nová Bystřice obsadil dělené třetí místo, ocenění převzal sládek a spolumajitel Jiří Vainar. Pocit dobře odváděné práce si díky druhému místu pro Strážskou Emu 11 % může užívat také František Wollner, ředitel pivovaru Stráž. Ten je v soutěži nováčkem. Hulvát, tak se jmenuje pivovar z Truskovic nedaleko Vodňan i jeho oceněná desítka. Blahopřání k druhému místu v soutěži přijímal spolumajitel Petr Záhorka. Jedničkou mezi malými jihočeskými pivovary je podle porotců Brewery Český Krumlov, a to díky vídeňskému světlému silnému pivu Krumlov 15. Pro cenu si přišla sládková Dagmar Vlková. Jihočeský med z Podlesí nabízí Daniel Jírovec ze Ševětína. Jeho Med květový smíšený chutnal porotě natolik, že mu přiřkla druhé místo. Vlastní kategorii měli producenti medu. Budějovický Roman Plíva si odnesl cenu za třetí místo pro Med plástečkový. První příčka se dělí mezi dva soutěžící. Jedním je Vášnivý včelař Milan Čaloun z Vráže, který do soutěže přihlásil Med akátový květový. Dělené první místo patří také Romaně Punčochářové z Malšic, která uspěla s Medem svazenkovým malšickým. Tito jihočeští zemědělci a producenti potravin se právem mohou chlubit titulem Chutná hezky. Jihočesky. Všechny jejich produkty mají jihočeský rodokmen, vznikají převážně z místních surovin a na všech je znát poctivá práce jihočeských výrobců.