Bilance vzájemných zápasů hovořila zcela jasně pro fotbalisty Slovácka, kteří před sobotním zápasem v Uh. Hradišti v I. lize ze sedmi utkání doma s Dynamem jich šest vyhráli a pouze jednou padli.

V sobotu Slovácko díky gólům Doška a Haši a vyhrálo 2:0 a rázně vykročilo za záchranou, která se naopak fotbalistům z jihu Čech vzdálila opět do ryze teoretických dohadů.

Naděje sice umírá poslední, jenže v pátek hraje Dynamo opět venku, navíc v Plzni na hřišti ligového lídra. A jedině body z venku mohou fotbalisty Dynama vrátit do bojů o záchranu… „Prohrou jsme si situaci hodně zkomplikovali," uznal po zápase trenér Pavol Švantner.

Jihočeši přitom na Slovácku začali aktivně a už v 5. minutě je mohl do vedení poslat Rýdel, jehož přímý kop s potížemi vyrážel brankář Melichárek. Ještě blíž vedoucímu gólu byl ve 25. minutě Táborský, k němuž propadl dlouhý míč, budějovický útočník ale z dobré pozice přestřelil. „My si do přestávky vypracovali velice slibné gólové příležitosti a dostali soupeře pod tlak, jenže žádnou z našich šancí jsme neproměnili," posteskl si budějovický kouč.

Po půl hodině hry se prvním střeleckým pokusem prezentovalo také Slovácko, ale Hašův pokus letěl mimo tři tyče. Domácí se na konci prvního poločasu zlepšili, ale stále jim chyběla přesnost v zakončení. Mimo mířili po rohovém kopu hlavou Trousil, Došek a znovu Haša.

Slovácko si svou aktivitu přeneslo i do druhé půle. V 51. minutě se v šestnáctce odrazil míč k volnému Doškovi, který ale v tutové šanci selhal a zamířil jen vedle levé tyče. Sedm minut nato ale domácí dlouhán přetlačil ve vzduchu nedůrazného Křížka, jenž v bráně Dynama opět dostal přednost před Daňkem, a Slovácko vedlo 1:0. „Ten gól musím vzít na sebe. Přišel centr do vápna, trochu to tam skočilo a já si křikl na Klesiče, jenže jsem si vůbec nevšiml, že je u něj Došek tak blízko a než jsem stihl vyběhnout, strčil tam Došek nohu a mezi nohama mi míč poslal do brány," smutnil gólman Zdeněk Křížek.

„Byl to hodně důležitý gól. Měli jsme při něm také trochu štěstí, ale to k fotbalu patří," pochvaloval si domácí trenér Svatopluk Habanec.

„První gól do naší sítě byl hodně laciný a po něm jsme se už nevzpamatovali." stýskal si naopak hostující kouč Pavol Švantner.

Vyrovnat mohl vzápětí Táborský, ani tentokráte střelou z dálky ale branku Slovácka netrefil. „Byť jsme měli šance, vyšli jsme bohužel naprázdno a soupeř nás pak potrestal," litoval kouč Dynama.

Slovácko si tři body pojistilo v 74. min. druhou trefou. Po rohovém kopu Kerbr nacentroval na Hašu, jenž si naskočil a hlavou si připsal premiérový ligový gól v kariéře. „Přesně tak jsem to chtěl trefit," radoval se nejlepší střelec juniorské ligy.

„Až tato branka nám přinesla definitivní klid," ocenil trenér Habanec, jehož hráči pak dvougólový náskok v pohodě udrželi. „V první půli se na našem výkonu projevila velká nervozita, která vyplývala z mimořádné důležitosti utkání. Všichni asi viděli naši ustrašenost a deku, která po té špatné sérii na mužstvu ležela. Jen jsme čekali, co udělají Budějovice. Musím uznat, že v této části zápasu byly lepší a my byli rádi, že se nám podařilo udržet alespoň čisté konto," připustil trenér Habanec.

Žádná poločasová bouřka v kabině prý však nebyla. „Nemělo by to smysl. Jen by se umocnilo napětí. Jen jsme si řekli, že musíme dostat krajní záložníky a obránce soupeře pod tlak, hodně nám totiž útočili po stranách," prozradil kouč Slovácka a dodal, že po změně stran už se hrou svého týmu byl spokojen. „Za vodou nicméně ještě nejsme," uzavřel kouč Slovácka.

Zato hosté jeli domů smutni, záchrana v lize se jim opět vzdálila do oblastí teoretických úvah. „Do půle jsme byli lepší, bohužel nemáme střelce," litoval Švantner.

Slovácko – Dynamo ČB 2:0 (0:0)

Branky: 58. Došek, 74 Haša. ŽK: Kubáň, Daníček, Haša, Trousil – Klesa, Malakjan, Lengyel. Diváci: 4156. Rozhodčí: Kocourek – Blažej, Mencl.

Slovácko: Melichárek – Kuncl, Trousil, Košút, Kubáň – Hlúpik (80. Kovář), Šumulikoski, Daníček, Kerbr (90.+1 Hála) – Došek, Haša (85. Skalák).

Dynamo: Křížek – Klesa, Lengyel (76. Linhart), Machovec, Hanzlík (80. Wermke) – Malakjan, Rýdel (60. Javorek), Benát, Sandro – Táborský, Řezníček.