Hřiště pod vodou! Vytrvalý a vydatný déšť proměnil fotbalové trávníky v mokřiny, to v tom lepším případě, a v koupaliště v tom horším.

Někde se ještě víkendové zápasy 2.-3. června sehrály na přijatelném terénu – ty sobotní, v neděli už nikde (výjimkou bylo utkání Dudák okresního přeboru Osek B – Střelské Hoštice 3:1, které se hrálo na umělce ve Strakonicích).

V okrese je na tom nejhůře asi Sokol Bavorov. Tam velká voda zatopila nejen hřiště, ale poničila také kabiny.

Podle předsedy oddílu Vladimíra Kašpara připomínala víkendová povodeň tu z roku 2002. „V neděli již od dopoledních hodin se nám valila voda hlavní branou, protékala fotbalovými kabinami a zaplavila většinu hrací plochy," popsal situaci.

Nově vybudované zázemí poškodila velká voda. „Škody na fotbalovém areálu, hřišti a kabinách v současné době lze jen těžko odhadnout, bude se jednat minimálně řádově o desítky tisíc a to předpokládám, že travnatá hrací plocha vydrží a trávník se zregeneruje," vylíčil neutěšený stav Kašpar.

Dopředu také prohlásil, že o nadcházejícím víkendu se nebude v Bavorově hrát žádný zápas.

Před jedenácti lety povodeň způsobila doslova spoušť také v Blatné, kde byla situace jedna z nejhorších. Areál byl zcela zničen, dnes patří k nejhezčím v okrese.

„Tehdy koukala pouze břevna branek," zmínil se včera místopředseda oddílu kopané TJ Blatná Pavel Míka. „Oproti situaci z roku 2002 se tentokrát nestalo vůbec nic. Tráva je mokrá, ale ženy na ní v sobotu svůj zápas odehrály, i když to nebylo nic moc. Další utkání se pak už odehrála na umělce," upřesnil Míka.

Blatenští vyšli z aktuálních dešťů dobře díky protipovodňové zdi – kolem areálu protéká řeka Lomnice. „Je tam metr, možná metr a půl rezerva. Musel by to být extrém, aby se stalo něco víc. Vyšli jsme z toho dobře, musím to zaklepat," dodal místopředseda.

Obří louže se v pátek vytvořila na hřišti v Poříčí ve směru od silnice. „V neděli pršelo celý den a louže byla snad ještě větší," popsal jednatel Otavanu Poříčí Stanislav Vávra.

V sobotu to chvíli vypadalo, že by se zápas Poříčí – Kestřany mohl sehrát, louže zmizela, i když terén byl podmáčený. Jenže pak přišel déšť a situace se opakovala.

Hřiště v Poříčí je rozbahněné i při menším dešti, trvalé srážky tedy udělaly své. „Brodili jsme se v holínkách v loužích, které byly všude. Plavali nám na hřišti i kachny. U střídaček je bahno, kolem teče také strouha a navíc se k nám stahuje voda z polí," konstatoval Vávra. „Do tohoto pátku by se měl sehrát odložený duel s Kestřany, ale nevím nevím… Musíme prostě čekat, že se počasí umoudří," dodal.

V Sousedovicích v sobotu odehrály odpoledne své utkání žáci v okresním přeboru, na následný zápas mužů se Smetanovou Lhotou už ale nedošlo.

„Hřiště bylo mokré, chtěli jsme ale hrát, stejně tak i hosté. Rozhodčí však terén neuznal, i když to podle mě nebylo tak hrozné. Byly tam louže, ale jinak bylo v pohodě. Teď se na tom ale nebude tak týden moci hrát," přiblížil předseda oddílu Westra Sousedovice Stanislav Rataj.

Předpověď počasí na tento týden slibuje oteplení s teplotami okolo 20 stupňů Celsia, ale bude pod mrakem a nadále hrozí přeháňky.