Hrát v horních patrech tabulky, nehonit body na poslední chvíli a nezaplést se do nevyzpytatelného boje o záchranu. Takový cíl mají pro jarní část fotbalisté Oseku, jak uvedl trenér Jaroslav Voříšek.

Podzim byl pro Osek jako na houpačce, dobré výsledky střídaly ty horší a bylo z toho osmé místo. Ačkoliv jste k týmu přišel v rozehrané soutěži, dokážete říci, jestli bylo na víc, nebo to bylo maximum možného?
V létě došlo v Oseku ke změnám a byly spíše k horšímu, hráči odešli jinam, za lepším. Museli jsme tedy zapojovat i hráče béčka, proto byla osmá příčka asi maximum a odpovídá úrovni
 a kvalitě týmu. Byly zápasy, které jsme nedotáhli do vítězného konce, dostali jsme góly v posledních minutách. Ale jindy jsme měli zase štěstí.

V čem byl největší problém v první polovině soutěže?
V útočné činnosti je to v pořádku, i když stejně jako každý tým řadu šancí neproměníme. Co přetrvává, to jsou rezervy 
v obranné činnosti. Ne jednotlivců, ale celkové bránění celého týmu, to je náš nedostatek. Rezervy vidím také v pohybu, zapojení více hráčů. Aby nehráli jen ti, kdo jsou u balonu, ale zapojilo se do hry více hráčů, což znamená větší aktivitu. Tak, aby tým byl vidět po celém hřišti.

Jaký trend vám ukázaly výsledky 
v přípravě?
Důležité jsou až body v soutěžních zápasech. I když i v přípravě chce člověk vyhrávat, ale na soustředění máte zátěž v nohou, na zápasy se nesejdete kompletní… Často příprava neodpovídá tomu, čeho jste schopen v soutěži. Utkání nám ukázala, co je třeba zlepšovat, kde nás tlačí bota. Když se Žichovicemi hrajete 4:4, necháte si dát čtyři góly… Pak ale zase hrajete dobře s divizními Klatovy, kdy prohrajete jen 1:2. Motáme se pořád kolem jedné dvou věcí – obranná činnost
 a individuální chyby.

A jak jste byl spokojený s herní stránkou?
Prakticky všechny ty, kteří hráli, nepotřebuji moc poznávat. Dá se říci, že i když jsme nebyli vždy kompletní, jsem spokojený. Ukázalo se, že jsme schopni si vytvořit šance a i je proměnit.

Zimní pauza je dost dlouhá na to, aby trenér vtiskl mužstvu svůj pohled na hru. Povedlo se vám to, jste spokojený? Nebo jste se o to snažil už na podzim?
Zimní příprava je hodně dlouhá, jako hráč jsem ji nikdy nemiloval. Jako trenér se snažíte zapracovat hlavně na kondici hráčů. Když máte tým z 80 procent tvořený studenty a zbytek lidmi, kteří pracují jinde, je to těžké. Účast je velmi slabá, spíše se společně sejdeme až na páteční trénink, což je na kraj málo. Ve chvíli, kdy máte tým pohromadě, se snažíte vylepšovat věci, které potřebujete zlepšovat. Kluci moji filozofii znají, že mám rád útočný agresivní fotbal, vytvoření si gólovek. Do jaké míry si to hráči zažijí a pak praktikují, to už já těžko ovlivním. Kluci už mě poznali a ví, co vyžaduji. Snaží se to i v rámci svých možností a kvality plnit.

Na čem jste se snažili v zimě hlavně pracovat, když pomineme fyzičku?
Máme možnost trénovat přes zimu v hale, můžeme mít míč pořád u nohy, to je výhoda. Je to jiné trénování, než když plochy nemáte a jste venku v ne ideálním počasí. Kromě fyzičky jsme měli míč pořád u nohy a doufám, že i toto by se mohlo projevit.

Kádr Oseku před probíhající sezonou prošel obměnou, tým oslabil. Změny se udály i v zimě na straně příchodů i odchodů. Jak silný tedy máte nyní tým?
Ztráta je, že na jaře budeme postrádat Petra Rybáka, který je na hostování v Klatovech. Obejít se musíme i bez Michala Tomáška, ten je v Dánsku. To jsou největší ztráty. Vrátil se ale Václav Mrkvička a doufám, že jeho fotbalové zkušenosti nám budou ku prospěchu. Lépe chceme skloubit i spolupráci s béčkem – společně trénujeme, hráči se budou prolínat. Chceme béčko zachránit v I. A třídě.

Váš předchůdce ve funkci trenéra Vladan Vršecký před sezonou prohlásil, že chce hrát klidný střed tabulky. Co vy? Na co současný tým Oseku má?
Klidný střed tabulky… Pokud tým bude zdravý a hráči budou 
k dispozici, neměli bychom mít problémy. Klidný střed tabulky máme teď, za dvě kola to může být jinak. Uděláme vše pro to, abychom byli v horní polovině, neměli problémy a nehonili snad body až na poslední chvíli. Samotná soutěž ale teprve ukáže, na co máme a nemáme.

Dal jste si nějaký cíl pro jarní část?
Sám pro sebe jsem si dal, aby hráči byli zdraví, fotbal je bavil, nenervovali jsme se, hráli jsme pro radost a udělali vše pro to hrát v horních patrech bez starostí se záchranou.