Z dvanáctého místa se 17 body vstoupí do odvetné části krajského přeboru fotbalisté Oseku. V sobotu 11. března hrají na hřišti předposledního Ševětína. Trenér Jaroslav Voříšek věří, že mužstvo nebude mít větší starosti se udržet. Klíčový pro něj ovšem bude hned úvod jara.

Osecký podzim byl jako na houpačce, lepší období se střídala s těmi horšími. Dá se toto nějak eliminovat pro jarní část, abyste jí prošli v klidu?
Eliminovat se to určitě dá, pokud ovšem všichni klíčoví hráči budou zdravotně v pořádku a v pohodě. Na začátku podzimu právě přišla zranění a bylo to jako na houpačce. Až v závěru, kdy se hráči uzdravili a sedlo si to, jsme v posledních pěti zápasech získali deset bodů a sezonu tím vylepšili.

Co můžete říci po prodělané přípravě?
Naše příprava je asi odlišná od ostatních týmů tím, že máme k dispozici halu a odpadá nám trénování ve špatných povětrnostních podmínkách, což je velká výhoda. Trénovali dohromady hráči áčka, béčka a dorostu, díky čemuž je účast větší a lépe se trénuje. Určitě jsem spokojený se soustředěním v Sušici, kde pro mě jako pro trenéra byly ideální podmínky – bydlíte na hřišti, máte k dispozici umělku, bazén s posilovnou, v okolí jsou terény… Na soustředění jsme byli v hojném počtu, jen škoda, že jsme nesehráli přípravu s Pačejovem, který ohlásil chřipkovou epidemii. Za přípravu a soustředění musím jen a jen chválit.

Prošli přípravou všichni, včetně marodů? Máte, co se týče vyléčených zranění, dobré zprávy a půjdete do jara kompletní?
Všichni hráči, se kterými počítám, jsou snad v pohodě. Až na dlouhodobě zraněného Jirku Balouška, který na začátku jara určitě nenastoupí, do hry by se měl dostat až ke konci sezony. Nechceme jeho návrat uspěchat, koleno bylo ve špatném stavu. Kromě něj by všichni měli být v pořádku.

Došlo k nějakým změnám?
Jsme domluveni, že jaro odehrajeme s hráči, které máme k dispozici. O změnách či posílení se asi budeme bavit až před novou sezonou. Pokud budou všichni zdravotně v pořádku, měli bychom aktuální ročník dohrát s tím, co máme. Oslovení hráči coby možné posily naši nabídku neakceptovali, chtějí sezonu dohrát ve svých týmech.

V jakém rozpoložení se nachází mužstvo před startem druhé poloviny sezony, ve které budete minimálně na začátku stále hrát o záchranu?
Já doufám, že jsme už z velké části ze záchranářských bojů venku. Ale čeká nás ještě spousta práce, abychom byli opravdu v pohodě. Může nás potkat černá série a můžeme být dole, avšak věřím, že k tomu nedojde. I když jsem byl s koncem podzimu spokojený, za sebe bych chtěl hrát dynamičtější fotbal, ve větším pohybu a rychlosti. Po dlouhé zimní přestávce si bude chvíli mužstvo herně sedat, možná na začátku tyto představy nebudou splněny.

Na podzim jste uhráli 17 bodů. Kolik bude podle vás potřeba ke klidnému udržení v soutěži?
Tolik, aby nám to stačilo k záchraně. Myslím, že dalších sedmnáct by mělo stačit.

Nebude klíčový hned samotný úvod jara? Jedete na hřiště Ševětína, hostíte Dačice, oba tito soupeři jsou pod vámi. Pak míříte do Písku, který má nyní stejně bodů, následně hostíte čtvrtý Protivín a vzápětí hrajete v Plané nad Lužnicí, což je opět tým pod vámi…
Ano, jsou to pro nás klíčové a důležité zápasy. Pokud se nám je podaří zvládnout, bude se nám lépe dýchat. Ale i kdyby ne, je spousta utkání, kdy to můžeme ještě dohnat. Jak jste však řekl, je to klíčový začátek. Se Ševětínem jsme na podzim vyhráli, Dačicím máme co vracet, dostali jsme tam bůra… V Písku to bude zajímavé, na Protivín se těším už teď, máme mu také co vracet. A Planou musíme sestřelit! Zatím je to však daleko, hlavní je se dobře připravit na první jarní mistrák.

Na co budete hlavně na jaře spoléhat? Budete věřit, stejně jako před startem soutěže, na ofenzivní hráče a střelce Jakub Říský – Petr Baloušek?
K té dvojici bych přidal ještě Martina Cardu, mám k dispozici tedy tři ofenzivní hráče, kteří jsou schopni utkání rozhodnout. Na tuto ofenzivní sílu budu spoléhat. Každopádně v každé řadě máme spolehlivé hráče, ale i posty, které budu doplňovat dorostenci.

Přípravné zápasy Oseku během zimní přestávky

Osek – Bernartice 4:1
Osek – Sousedovice 4:0
Sokol Lhota – Osek 4:2