Dobře to ví dvaadvacetiletý srbský mladík Miroslav Markovič, jenž v létě přišel na jih Čech z pražské Dukly. Před sobotním kláním Dynama s Olomoucí odpovídal na dotazy Deníku jižní Čechy.

Už jen hodiny vás dělí od úvodního ligového utkání, dosahuje ta předstartovní horečka už vrcholu?

Všem nám je jasné, že liga už začíná a že nás v sobotu na úvod čeká velice těžký soupeř a že to s Olomoucí snadné mít nebudeme. Myslím si ale, že máme za sebou kvalitní přípravu a že jsme na začátek ligy dobře připraveni. A taky jsme všichni odhodláni ze sebe dát všechno, abychom sobotní zápas zvládli.

Vy jste se v závěru přípravy hezky rozstřílel, jak Jihlavě, tak Čáslavi jste vždy dal dva góly. Budete v tomto trendu pokračovat i v sobotu s Olomoucí?

Byl bych moc rád, kdyby tomu tak bylo… Já si přál dát v přípravě co nejvíc gólů, protože vím, že čím víc gólů dám, tím víc mi to pomáhá zvednout si sebevědomí. Těší mě, že se mi to v posledních dvou zápasech podařilo. Snad mi to tudíž pomohlo k tomu, abych byl v lize klidnější a víc si věřil.

Jeden gól jste dal z penalty, šel byste na ni také v sobotu?

Záleží, kdo na ni bude určen. Ale kdybych měl jít já, vůbec bych se nebál a klidně bych na ni šel.

Na začátku přípravy jste góly nedával, nicméně nebylo to i tím, že jste hrál z kraje? Vám to asi víc vyhovuje na hrotu, ne?

Spíš to bylo tím, že byl začátek přípravy a já si potřeboval na nové mužstvo zvyknout. Navíc se nám ani jako mužstvu zprvu moc nedařilo.

Na Žižkově jste loni ve druhé lize byl králem střelců, v Dukle už se vám ale tak nevedlo. Čím to?

Ta sezona na Žižkově se mi hodně povedla, měli jsme tam i skvělý tým, dařilo se nám a postoupili jsme. I já dával góly. Na Dukle už se mi tak nedařilo, jenže první liga je první liga. Je to hodně kvalitnější soutěž, ale nevidím důvod, proč bych v ní nemohl dávat góly…

Na jaře jste hrál v Ružomberoku, ale ani tam jste se nějak výrazně střelecky neprosadil.

Já na Slovensko šel s tím, že budu hrát na hrotu, jenže zase jsem hrál zálohu, vlevo i vpravo, všude možně, jen na hrotu útoku ne. Tam jsem bohužel pořádnou šanci nedostal. Ale zkušenost to byla a teď mám novou šanci tady.

Zmínil jste se, že Olomouc bude v sobotu hodně těžkým soupeřem. A dá se říci, že dobře víte, o čem mluvíte. Olomouc se netají tím, že chce hrát o evropské poháry. A z její kabiny dokonce zněla i slova, že by ani boj o titul nemusel být jen fantazií…

Že si Olomouc hodně věří, toho si jsme vědomi. I tím, že vyhrála Superpohár v Liberci, určitě jejím hráčům ještě víc narostlo sebevědomí. Asi právem, ale nepřemožitelný soupeř to podle mne není. Je to česká liga a v ní, aspoň já si myslím, každý s každým může hrát.

Hanzlík: Chceme urvat tři body

Pětadvacetiletý Aleš Hanzlík se na levém kraji obrany Dynama po svém přestupu ze Sokolova brzy zabydlel a dnes večer se vší pravděpodobností vyběhne i proti Olomouci.

Jaká nálada před ligovou premiérou v kabině panuje?

Nálada je suprová a každý se určitě na zápas těší. A já tím víc, že jsem minulou sezonu hrál druhou ligu.

Ve statistice máte jeden ligový zápas. Pamatujete si na něj?

Určitě, to bylo za Teplice pod trenérem Plíškem a v Plzni jsme hráli 1:1. Takže na to určitě rád vzpomínám.

Proč zůstalo jen u toho jednoho zápasu?

V Teplicích byla velká konkurence. Na mém místě hrál Rosa, pak udělali Matulu. Já už šanci nedostal, a tak jsem přestoupil do Sokolova.

Vy jste loni v Sokolově měli hodně vydařenou sezonu a dokonce jste skončili na postupové příčce. Byli jste hodně zklamaní, když z ligy sešlo?

My všichni počítali s tím, že vedení na ligu kývne. Když se klub rozhodl jinak, to naše zklamání bylo veliké. Už to ale je pryč, teď jsem v Budějovicích a tady chci dosáhnout co nejlepších výsledků.

Jistě jste do Dynama přicházel s nějakými záměry a přáními. Jak se vám je daří naplňovat?

Šel jsem do Budějovic s cílem dostat se do základu a hrát ligu. Musím se o to poprat, konkurence je tu velká.

Jak se zdá, v sobotu proti Olomouci ale v sestavě asi budete. Těšíte se?

Je to věc trenéra, ale určitě bych byl rád, kdybych se na hřiště dostal. Tím spíš, kdybych byl v základu. To je sen každého fotbalisty. Pokud nastoupím, chci udělat vše pro to, abych nezklamal.

Že jste v přípravě moc přesvědčiví nebyli, vás netrápí?

Pro sebevědomí je lepší, když se vyhrává, pořád to ale je jen příprava. Až liga ukáže, jak na tom jsme.

Soupeř si věří, že tady uspěje…

Olomouc chce hrát o poháry a víme, že to bude nepříjemný soupeř, ale my hrajeme doma a rozhodně chceme urvat tři body.

Kam o víkendu v kraji na fotbal?

PÁTEK – Příprava: Dynamo ČB – Plzeň týmů do 19let (10.15 Písek).

SOBOTA – I. liga: Dynamo ČB – Olomouc (19 Střelecký ostrov), turnaje: o pohár starosty Chýnova (12 Táborsko B – Pelhřimov, 13.30 Chýnov – Pacov, 15.30 o 3. místo, 17 finále), turnaj v Soběslavi (10.15, Benešov, Milevsko, Táborsko jun., Soběslav), o pohár starosty ve Veselí (12.30 Veselí – Čížová, 13.45 Č. Krumlov – Roudné, 15.30 o 3. místo, 17 finále), mem. Bratří Hauserů v Dřítni (13, Bavorovice, Vodňany, Olešník, Dříteň), mem. Vojtěcha Marka ve Lhenicích (12.30, Netolice, Prachatice 1999, Vimperk, Lhenice), mem. Martina Macha v Dol. Bukovsku (13, Týn, Ševětín, Klikov, D. Bukovsko), o pohár města Planá nad Luž. (12.30, Hluk, Táborsko 19, Planá), mem. Josefa Vrkoče v Řepči (Jistebnice, Branice, Čimelice, Řepeč/Opařany), o pohár Sokola v Římově (13, Přítluky, Velešín, Akra ČB, Římov), staré gardy v K. Újezdě (10, Včelná, D. Voda, Vaníkova XI., K. Újezd), turnaj žáků v Loučovicích (9.30), přátelsky: Rudolfov – T. Sviny (15.30), Osek – Horažďovice (17), Písek B – Sušice (17.30), Rudolfov B – Mladé (13), Stádlec – internacionálové Sparty (16), dorosty U17 a 16: Dynamo ČB – Jihlava (11 a 13 Složiště).

NEDĚLE – Pohár České pošty: Č. Krumlov – Strakonice (17 Kájov).