Na Olomouc by v sobotní premiéře nového ročníku I. ligy takový výkon asi nestačil. Tím spíš, že Hanáci v pátek na jih Čech poslali vítězstvím 2:0 v boji o Superpohár v Liberci tu nejlepší vizitku…

Už v úvodní minutě páteční generálky na Střeleckém ostrově kopali domácí první roh a Lengyel se po Rakovanově centru prosadil i do hlavičky, tísněn beky ale poslal míč nad bránu. Čtyři minuty nato si na dlouhý Řepkův centr naběhl Sandro, zpoza vápna ale kopal pravačkou která je jeho slabší nohou, a Ducháčkovu svatyni překopl. Vzápětí se až do vápna prodral Klesa, dobře zasekl míč kolem Hlouška, následný centr ale adresáta před brankou nenašel. První velká šance přišla v 10. minutě, kdy Rakovan šikovně zatočil trestný kop na malé vápno, Lengyel ale z čisté šance placírkou minul vzdálenější tyčku.

Jihočeši se očividně snažili hrát aktivně a hodně dopředu. Byť do zápasu šli jen s jedním vysunutým útočníkem, většinou chodili dopředu se třemi čtyřmi hráči. Na hrotu se totiž snažili srbskou posilu Markoviče doplňovat Klesa, Sandro či Otepka.

Dynamo soupeře mačkalo, nicméně první vyloženou příležitost měla v 17. min. Čáslav: na Kučerovu ukázkovou kolmici zaběhl mezi oba stopery Krmenčík a rázem byl sám jako voják v poli před Daňkem. Ten však jeho štiplavou střelu vyrazil a skvělým zákrokem si poradil i s jeho následnou dorážkou. „Takovou tutovku bychom měli proměnit," hněval se trenér hostí Petr Vrabec.

Jenže Krmenčík na Daňka nevyzrál, a tak čtvrt hodiny nato udeřili domácí.

Klesa získal poblíž brankové čáry míč a jeho nadýchaný centr tentokráte měl i správný směr, takže nabíhajícímu Markovičovi stačilo bez většího míření do balonu hlavou jen tak trknout – 1:0.

Ve 30. min. po Rakovanově rohu a Klesově hlavičce brnkl míč obránce Kunáška do ruky, penalta se však nepískala. Vzápětí to po Novákově centru zkusil aktivně hrající Klesa rovnou ze vzduchu nohou, branku však minul.

Ve 35. minutě už to přesto bylo 2:0.

A to po akci, které diváci s chutí zatleskali: Otepka vysunul dlouhým pasem Klesu, ten utekl podél pravé lajny a ideálně míč předložil na malé vápno Markovičovi, jenž znovu potvrdil, že čich na góly rozhodně nepostrádá – 2:0.

Zdálo se, že v generálce Ciprovi svěřenci konečně našli herní pohodu a že slibně rozehraný zápas v pohodě dovedou do zdárného konce. Tím spíš, že v poločase trenér Cipro udělal v sestavě jen dvě změny – za Řepku poslal na hřiště Halamu a za Markoviče na hrot Řezníčka. Přesto domácí po pauze už správný rytmus nenašli. Zato hosté ožili a v 58. min. Synek přesnou střelou z dvaceti metrů k tyči snížil na 2:1.

Což bylo pro trenéra Cipra signálem k tomu, aby svůj tým okysličil naráz čtyřmi novými muži: přišli Riegel, Němec, Hudson a Zeba. Domácí svého soupeře sice zase trošku přitlačili, nicméně větší šanci si nevytvořili. Naopak, v 67. minutě hosté dokonale vyšachovali obrannou čtveřici Dynama a biliárovou akci zakončil zblízka do odkryté brány Krmenčík na 2:2. „Gól na 2:1 nás nakopl a vyrovnávací branka, to bylo něco úžasného," rozplýval se trenér Petr Vrabec.

A to ještě měli Jihočeši velké štěstí, že čtvrt hodiny před koncem nedostali třetí gól. To brankář Daněk ve snaze zažehnat hrozící nebezpečí vyběhl daleko z brány a míč sice odvrátil, smolně ale pouze na Fikejze, jehož pohotová střela z hloubi pole jen těsně minula prázdnou domácí bránu…

Dynamo Č. Budějovice – Čáslav 2:2 (2:0)

Branky: 25. a 35. Markovič – 58. Synek, 68. Krmenčík. Bez karet. Diváci. 250. Rozhodčí: Makovička – Vrchota, Eibl.

Dynamo: Daněk – Novák (60. Riegel), Řepka (46. Halama), Lengyel, Hanzlík – Klesa (60. Hudson), Rakovan, Rýdel (72. Stráský), Otepka (60. Zeba), Sandro (60. Němec) – Marković (46. Řezníček).

Čáslav: Ducheček – Kunášek, Charuza, Karal, Hloušek (46. Beránek) – Kučera, Kelesiadis (46. P. Efthemiados), Prášil, Ujec (69. G. Efthemiados) – Krmenčík, Synek (69. Fikejz).

Cipra potěšil Hanzlík na beku

Trenér Dynama František Cipro byl v páteční večer spokojen jen do půle. „Byly tam věci, které se mi líbily. A nemyslím tím jen ty gólové situace. Za celý poločas jsme se dopustili jediné chyby, kdy jsme soupeře pustili do šance, na druhou stranu ale i my jsme měli další možnosti, ze kterých jsme mohli dát i další góly," podotkl.

„Celkově byla první půle pozitivní, tak by to asi mělo z naší strany vypadat," vyzdvihl, jedním dechem ale dodal, že zato druhá půle už byla o něčem úplně jiném. „Nechápu, jak najednou se mohla naše hra tak zlomit," vrtěl hlavou. „Dostali jsme gól, po kterém soupeř rázem narostl," všiml si Cipro, dle něhož v této části duelu se hráči Čáslavi dostali do velké euforie. „Hráli jako o život, jako by hráli finále mistrovství světa…"

V první půli se vší pravděpodobností tým nastoupil v podobě, která by se měla blížit sestavě pro ligu. Změnám v sestavě, k nimž ve druhé půli došlo, ale zkušený kouč vinu za poločasovou proměnu nedával. Ostatně o přestávce zůstali v kabině jen Řepka a Markovi, další střídání přišla až za stavu 2:1. „Říkat, že tam nebyl ten či onen, nebudu. Ti, kteří na hřiště přišli ve druhé půli, jsou zrovna takovými členy mužstva jako ti, co hráli do půle," pokrčil Cipro rameny.

V zápase ale viděl i pozitiva. Za jedno z nich označil výkon Hanzlíka v obraně. Ten dle Cipra potvrdil, že jeho příchod ze Sokolova byl správnou volbou. „Na levém kraji obrany si vedl velice dobře. Ukázal, že na ligu má."

Hanzlík zahrával také hodně standardek. „Byť jsme z nich gól nedali, nekopal je špatně. Totéž ale platí také o Rakovanovi. Oba zahrávali standardky dobře," usoudil Cipro a vzpomněl na situaci z první půle, kdy po Rakovanově výborně zahraném trestném kopu pálil Lengyel o decimetry vedle brány. „To byla vyložená šance," zdůraznil kouč Dynama a dodal, že zkouší trošku jinou variantu než bylo zvykem. „Vyndali jsme z toho prostoru Rudu Otepku, jehož kvalit bychom chtěli využít v jiných prostorách," vysvětlil.

Strakonická farma prohrála V S. Ústí

Poprvé na domácím hřišti oblékl v sobotní přípravě se strakonickou farmou Dynama ČB dres druholigového Táborska nový muž týmu Jan Šimák, na něhož bylo zvědavo kolem dvou set fanoušků „Sezimáku".

A přestože někdejší obrovský talent českého fotbalu gól nedal a po půli už se na hřiště nevrátil, fanoušky zřejmě nezklamal a potvrdil, že by měl být pro Táborsko posilou. Třeba způsob, jakým vypracoval vyloženou šanci pro Macha, určitě diváky zaujal. „To byla krásná akce na jeden dotek, bohužel mi balon přes špičku kopačky utekl," litoval nevyužité gólovky Lukáš Mach.

Také zápas samotný se divákům jistě líbil. Byť asi jen do poločasu, protože ve druhé půli trenéři obou týmů postupně poslali na hřiště dohromady šestnáct (!) čerstvých hráčů, a to bylo samozřejmě znát, hra se rozdrobila.

Zato první poločas byl hodně kvalitní.

Není ale divu, protože funkcionáři Táborska v létě nezaháleli a přivedli řadu posil (vedle Šimáka mj. kanonýra Strnada, píseckého Voráčka, jenž byl na hostování ve Slavii, či Zajace, jenž to zkoušel před časem i v Dynamu, atd.).

A ve velice silném složení na Soukeník dorazila také strakonická farma Dynama, která představila osm hráčů ze širšího kádru prvoligového áčka. „Já jsem jenom rád, že Budějovice k utkání přistoupily tímto stylem a že sem poslaly tak silný manšaft," pochvaloval si domácí trenér Luboš Zákostelský.

Ligové pendly hostující trenér Vozábal postavil hned od začátku, kdy jeho svěřenci měli vrch. Ve 12. min. po faulu Ciferského na Zebu kopal přímý kop z dvaadvaceti metrů Petráň, Fryštákovu branku však o metr překopl. Už dvě minuty nato ale Strakonice šly do vedení, když se z Rieglovy ideální nahrávky s přehledem trefil placírkou k tyči ruský mladík Kaladzyan. „Je mu devatenáct let a myslím, že má obrovské předpoklady," poznamenal trenér Martin Vozábal na adresu mladého záložníka, jenž přišel do juniorky Dynama na zkoušku.

Právě Kaladzyan šikovným obloučkem poslal ve 22. min. do další šance Hudsona, před nímž na poslední chvílí uklidil míč na roh Mráz. Vzápětí po Zebově centru trefil zcela volný Petráň tyč.

Zhruba od 25. minuty se ale karty začaly obracet.

Ve 30. minutě se po střetu se stoperem Halamou ocitl útočník Mach na zemi a z nařízené penalty Kočí vyrovnal. „Dělal jsem si místo a on mě trefil do nohy," viděl penaltu jako jasnou Lukáš Mach.

Právě domácí hrot pouhé tři minuty nato druhým gólem zápas rozhodl, když ze dvou kroků u bližší tyče rovnou z první poslal za Křížkova záda balon po ideální Maškově přihrávce. Další tutovku, o níž byla řeč v úvodu, už Mach nevyužil.

Ze druhé půle zato za zmínku stojí snad jen tyč, kterou v 77. min. trefil domácí Strnad. Celkově si i tak ale oba trenéři zápas velice pochvalovali.

Táborsko – Strakonice 2:1 (2:1)

Branky: 30. Kočí (11), 33. Mach – 14. Kaladzyan. ŽK: Sajtl, Halama. Diváci: 200. Rozhodčí: Hrkal – Pečenka, Vrchota.

Táborsko: Fryšták (46. Fišan) – Mašek (60. Kotrba), Mráz, Gallo (60. Sláma), Smrek (75. Smetana) – Cíferský , Šimák (46. Zajac), Jasanský (75. Nohava) – Kočí (73. Kalášek), Voráček (60. Kavka) – Mach (60. Strnad).

Strakonice: Křížek – Sajtl, Halama, Holub (46. Linhart), Riegel (60. Kabele) – Hudson, Zeba (60. Bukiya), Petráň (70. Benát), Kaladzyan (70. Radouch), Němec (79. Mravec) – Řezníček (46. Dvořák).