„Libor tady v naší hospůdce na hřišti připravuje skvělé kančí škvarky. S chlebem a cibulí, k tomu Plznička, to nemá chybu,“ zve mě na ochutnávku místní speciality do hospody u fotbalového hřiště ve Čkyni kapitán domácího SK Václav Turek. Je sice půl hodinky před zápasem, ale v klidu si může dát se mnou. Je totiž zraněn, a tak bude spoluhráčům držet palce z lavičky. Pěknou porci nám připravuje slečna Terezka, která pomáhá za výčepem a v miniaturní kuchyňce šéfovi podniku Liboru Schořovi.
Proč to nezkusit. Mám rád netradiční specialitky. A Václav měl pravdu, opravdu jsou skvělé. „Libor si vymýšlí různé vlastní specialitky a vždy je jistota, že budou chutnat,“ přidává se vedoucí mužstva Patrik Krull, který přišel vyhnat předzápasovou nervozitu panáčkem něčeho ostřejšího.
Na kančích škvarkách ve čkyňské hospodě na hřišti.Pochvaluji si kančí škvarky i před dalšími štamgasty a nabízím ochutnání. Ač je jen chvíle po svátečním nedělním obědě, neodmítnou. „Opravdu jsou skvělé,“ libují si nad kančími škvarky.
A jak se vůbec Libor Schoř dostal k tomu, že nabízí právě kančí škvarky? „Jak to tak bývá, trochu to byla náhoda. Již dříve jsem nabízel klasické škvarky a pak přišel kamarád s tím, že střelil kance. Přinesl kančí škvarky, a ty se ujaly,“ říká s úsměvem sobě vlastním Libor Schoř.
„Ale k Liborovi můžeme zajít na cokoli, vždy si pochutnáme. Má zkrátka buňky na různé specialitky,“ vmísí se do naší debaty další z fanoušků, kteří přišli na utkání. A co tedy mezi návštěvníky frčí nejvíce? „Připravuji nakládaný hermelín na různé způsoby. Člověk si s tím zkrátka musí pohrát, každý má ten jazýček trochu jinak zmlsaný. Někdo si potrpí na ostré, jiný zase různě kořeněné. A to samé platí o utopencích. Ty tady také docela frčí a dělám je na různé způsoby,“ nechal nahlédnou do své kuchyně šéf hospody.
Ale přeci jenom, co tradiční klobáska. Jeden z mladých zákazníků si odnáší pořádného „knaka“. „Dneska je super várka,“ prohodí mezi sousty. „Klobásy jsou také domácí. Dělá mi je kamarád snad již devět let. Mám jistotu kvality. Jsou paprikové a děláme je grilované,“ dodává Libor Schoř.
Tak dobrou chuť a klidně se zastavte na čkyňském hřišti. O žaludek bude dobře postaráno.