„Jsem přesvědčen, že jak my hráči, tak všichni v klubu i naši fanoušci byli s první polovinou soutěže spokojeni," zdůraznil pro Deník kapitán mužstva Petr Benát.

Dle jeho soudu ta spokojenost je zřejmě o to větší, že výsledky i výkony v letní přípravě nebyly optimální. „Třicet bodů nás těší, byť velkou většinu z nich jsme uhráli doma. Tam jsme vyhráli všech sedm zápasů," označuje to Benát za jakýsi unikát. „Navíc ve srovnání s minulou sezonou, kdy se nám doma vůbec nedařilo."

Na podzim jako mávnutím kouzelného proutku se Střelecký ostrov změnil ve zcela nedobytnou tvrz. „My doma nejen, že jsme všechny zápasy vyhráli, dle mého soudu i hra byla atraktivní. Řekl bych, že v tomto směru po dlouhé době v Dynamu panuje spokojenost," podotkl kapitán mužstva.

A proč tomu tak je?

„Výrazně jsme zlepšili hru dozadu. Nedostáváme tolik gólů, naopak nějaký ten gól jsme schopni vždycky dát," zná důvod Benát, dle něhož hodně nahoru šly i výkony mladých hráčů. „Ti kluci, co loni do mužstva naskočili, se tehdy hlavně učili, teď jsou už zkušenější a podle toho jejich hra vypadá."

Na připomínku, že mladí hráči potřebují k výkonnostnímu růstu také podporu těch zkušenějších, jakým je třeba právě i on, jen zakroutí hlavou, že o sobě mluvit nechce. „Já mám zažitý rytmus, že se jak v zimě, tak i v létě připravuji vždy tak, abych byl v sezoně mužstvu prospěšný a abych se prosadil do základu. To se mi podařilo, a byť jsem asi dva zápasy v základu nebyl, tak když jsem pak šel z lavičky, snažil jsem se i tak týmu co nejvíc pomoci. Své výkony ale hodnotit nebudu, na to jsou jiní. Mě těší, že se nám sezona povedla, že jsme v kontaktu s čelem a že máme motivaci na jaro," převede řeč na tým.

Když však má říct, kteří hráči byli dle něj oporami, pár jmen okamžitě z rukávu vysype: „Jako každý rok určitě brankář Zdeněk Křížek. Dobře zapadli noví kluci. Ať Ondra Šourek, jenž vytvořil spolu s Pavlem Novákem výbornou stoperskou dvojici, dle mě nejlepší ve druhé lize. Nebo Adrian Čermák, velký talent, o kterém toho ještě hodně uslyšíme. Vpředu samozřejmě Ríša Kalod. Ten i v zápase, kdy nedá gól, odvede velký kus práce," má jasno Benát.

A kdo z těch mladých dle něj vyletěl nahoru?

„Obrovskou formu v posledních měsících vykazuje Jirka Funda. Pokud v tom bude pokračovat, v Dynamu asi dlouho nezůstane," míní Benát a pdobobně chválí i Romana Wermkeho. „To je neskutečný dříč, pořád na sobě pracuje. Je velice cílevědomý a troufám si říct, že mu Dynamo brzy bude malé," dal se zkušený záložník Dynama slyšet v nedávném rozhovoru pro JTV.

Za úspěšný podzim Benát chválí i trenéry: „Když jsem v roce 2008 do Budějovic přicházel, tak by mě nenapadlo, že by Davida Horejše trenéřina mohla tak chytit. S Jirkou Lerchem a Pavlem Švantnerem vytvořili výbornou trojici. David to má založené spíš na kamarádském vztahu, avšak jakmile vycítí, že někdo něco flinká, zvýšit hlas také umí," tvrdí.

O trénování Petr Benát už ostatně také ví své, protože v Dynamu je šéftrenérem přípravek a navíc ještě spolu s Kubou Hricem a Eliškou Jášovou má na starosti tým do deseti let. „Celkem máme v klubu šest věkových kategorií přípravek, od těch pěti šesti let po jedenáctileté."

Výsledky v kategorii přípravek dle Benáta se v Dynamu nijak neřeší. „V tomto věku je hlavní, aby je fotbal bavil," zdůrazňuje, zároveň však uznává, že třeba Ondrášovka Cup má v republice zvuk, takže nedávný postup z kvalifikace v Písku do hlavního turnaje ho potěšil. „V Dynamu je nastavena koncepce od přípravek až po dorost. My trenéři ji známe a držíme se jí," říká šéftrenér přípravek Dynama a dodává, že podmínky pro výchovu mladých fotbalistů v klubu jsou na úrovni. „Dle mě určitě patříme k nejlepším v republice."

Na dotaz, zda on osobně hodlá zůstat ve fotbale i po skončení aktivní hráčské kariéry, má odpověď po ruce: „V první řadě musí být ve vedení spokojenost se mnou. Já se vždy, ať jsem dělal cokoliv, se snažil to dělat na maximum. Fotbal mě baví, dělám ho od malička a ve fotbalovém prostředí bych tudíž chtěl zůstat. Z toho důvodu se snažím pro to dělat maximum. Dodělávám si i nějaké trenérské licence, abych až ta chvíle, která se blíží, jednou přijde, jsem byl připraven."

Zatím ale ještě Petr Benát kopačky na hřebíček nepověsil. Ostatně letošní ročník druhé ligy je teprve v polovině. „Ale aby naše spokojenost byla úplná, chtělo by to o něco víc bodů z venku," dobře ví, kde ještě současný druholigový tým Dynama tlačí bota. „My jsme venku sice měli některé duely velice dobře rozehrané, jenže jsme je nedokázali dotáhnout do konce," lituje.

Tři body z venku Dynamo přivezlo hned v prvním kole z Třince, ale další výhry na hřišti soupeře se dočkalo až v derby s Táborskem.

Nicméně od prohry 2:1 ve Vlašimi v 11. kole z dalších čtyř zápasů uhrálo Dynamo deset bodů a navíc v nich nedostalo ani gól! Po výhře se Žižkovem je dělí od postupové příčky jen horší skóre. O postupu se v klubu prý přesto nemluví. „Chceme ale hrát co nejvýš," jedním dechem dodává Benát.

Výhry v posledním zápase nad Žižkovem si dirigent týmu cení. „Nebyl to jednoduchý zápas, Viktorka tady potvrdila svou kvalitu."

I proto ho mrzelo, že vítězství 2:0 vidělo tak málo diváků. „To v Budějovicích byl vždycky problém, ale když sem jezdila Plzeň či Sparta, bývaly tu návštěvy slušné. Jenže třeba Prostějov zřejmě tak atraktivní pro lidi není. Přesto si myslím, že klubový marketink v tomto směru udělal v poslední době velký kus práce."

Přestože svou první polovinu má II. liga za sebou, podzimní část sezony ještě neskončila. „V sobotu ještě máme jarní předehrávku ve Vítkovicích a teprve tam se ukáže, zda podzim završíme úspěšně," burcuje své spoluhráče kapitán Dynama, jenž v žádném případě soupeře nepodceňuje. „Vítkovice jsou na chvostu, a to by mohlo svádět. Je to ale druholigový tým, má svou kvalitu. Získat tam body nebude snadné, ale rozhodně se o to pokusíme," ujišťuje na závěr Petr Benát.