Ve dvanácti letech už začal naskakovat v sedmnáctce Dortmundu. Během dvou sezon nasázel soupeřům 90 branek v 56 zápasech, přičemž zápisem ze druhého ročníku (46) překonal střelecký rekord soutěže.

Kolem Moukoka se samozřejmě vyrojily spekulace o jeho pravém věku, jak bývá u afrických talentů zvykem. Jeho otec je však rázně smetl ze stolu. „Vždyť jeho matce je teprve osmadvacet,“ odmítal všechny domněnky, když se jeho syn začal prosazovat v černožlutých barvách.

Utkání druhého kola skupinové fáze Ligy mistrů - SK Slavia Praha vs. Borussia Dortmund
Kousek slávistického brankáře nadchl Evropu. Lepší než Courtois, píší o Kolářovi

Před touto sezonou se tedy přesunul o kategorii výš. Otázky, jestli ve čtrnácti zvládne kategorii devatenáctek, rázně smetl ze stolu během prvních pár zápasů. V premiéře dal nebohému protivníkovi šest branek a celkově se v sedmi utkáních trefil patnáctkrát.

„Vnímali jsme, že je pravý čas, aby se posunul. Tato věková kategorie odpovídá jeho výkonům,“ prohlásil šéf mládeže Lars Ricken.  Zázračný mladík, který už stihl podepsat reklamní kontrakt s Nike v hodnotě deseti milionů eur, měl nyní prověřit Slavii. Proti sešívaným však stejně jako jeho parťáci zůstal za očekáváním. Náznaky skvělé techniky a rychlých nohou párkrát předvedl, instinkt zabijáka však nikoli, do žádných velkých šancí se ani nedostal.

Zasloužená výhra slávistů

„Čekal jsem od nich všech trochu víc. Nevím, jestli nás podcenili nebo se jim prostě nedařilo. Hodně nám pomohlo dobré napadání,“ prohlásil brankář Jakub Markovič, který proti talentům Borussie vychytal cennou nulu. Po vysoké prohře 0:4 na půdě Interu Milán tak ukázali i mladí slávisté svou kvalitu a zaslouženě vyhráli.

Utkání druhého kola skupinové fáze Ligy mistrů - SK Slavia Praha vs. Borussia Dortmund
Náraz na světovou extratřídu. Slavia podlehla Dortmundu

„Věděli jsme, že když budeme hrát v obrovské intenzitě a nasazení, můžeme uspět. Nadšením i fotbalovostí jsme se jim vyrovnali. Fantastický výkon,“ pochvaloval si trenér Martin Hyský.