„Není to jen o mně, je to práce celého týmu. Hrajeme velmi zodpovědně dozadu a proto nedostáváme příliš gólů,“ říkal Kolář po úterní výhře Slavie 1:0 na hřišti Mladé Boleslavi.

Skromně tak zamlčel svůj zásadní podíl na tom, že Slavia má široko daleko nejneprostupnější obranu v lize. Ukázal to i v prvním soutěžním duelu po koronavirové pauze: k veledůležitým třem bodům přispěl úspěšným řešením několika ošemetných situací.

Teplice - Liberec. Marek Mařík
Fanoušci, (ne)zapomínáme na vás. Co pro ně chystají české fotbalové kluby?

InfografikaZdroj: DeníkPrávě vítězství potěšilo oporu sešívaných nejvíc. „Ukázali jsme sobě i ostatním, že to jsme stále my. Že stále víme, jak soupeře porážet,“ pochvaloval si Kolář. Dobře věděl, že po chabém začátku jara už Slavia musela zabrat naplno. „Získat tři body po pauze bylo klíčové, abychom Plzni opět odskočili a trochu je dostali pod tlak. Navíc náš herní projev byl podle mě i koukatelný.“

Kolář si užíval pocit z výhry, ještě víc než o výsledku úterního duelu se však začalo mluvit o jeho rekordu. Přesněji řečeno o vyrovnání rekordu: sedmnáctou vychytanou nulou v sezoně dohnal v historických statistikách dosavadní premianty Petra Čecha a Zdeňka Jánoše. První jmenovaný nastřádal ve Spartě sedmnáct nul v ročníku 2001/2002, druhému se to podařilo v sezoně 1996/1997 v Jablonci. „Je to samozřejmě krásný pocit vyrovnat se takovým jménům,“ usmíval se Kolář.

Fotbalista Manchesteru United Max Taylor
Rakovina ho nezastavila. Mladík se vyléčil a podepsal vysněnou smlouvu

Řada (nejen) fotbalistů v podobných situacích tvrdí, že na rekordy nekoukají a zajímá je jen týmový zdar, brankář Slavie je ale upřímný. „Kdybych řekl, že na to nekoukám, lhal bych. Udělám všechno pro to, abych rekord překonal ještě v základní části, a ne až v nadstavbě,“ plánuje.

To nejlepší přijde

Pětadvacetiletý gólman přišel do Edenu z Liberce v lednu 2018. Rychle se zařadil mezi tahouny a v loňské mistrovské sezoně přispěl k titulu patnácti nulami. Teď je Kolář ještě lepší.

„Jak ho znám, tak to pořád není jeho výkonnostní strop. Teprve se bude dostávat do ideálního brankářského věku. Pokud vydrží zdravý, bude ještě lepší než teď,“ myslí si trenér Jindřich Trpišovský, který si Koláře na vršovickou adresu přivedl.

Aritz Aduriz z Bilbaa nasázel v Evropské lize Genku hned pět branek.
Ze hřiště rovnou pro umělou kyčel. Španělský rekordman v 39 letech končí

O dlouhodobě vysoké úrovni Kolářových výkonů svědčí ještě jeden statistický údaj. V Mladé Boleslavi totiž nastoupil ke svému stému ligovému utkání a připsal si celkově 49. nulu. V tomhle směru je v samostatné české soutěži jasně nejlepší, druhý Tomáš Grigar stihl za prvních 100 duelů o šest nul méně.

„Věřím, že to bude pokračovat,“ uzavírá Kolář.