Jak to vypadalo, když fotbal hráli naši dědové?
historickém speciálu Deníku se dozvíte, kde narazila Sparta nebo Slavia, kde vyrostly hvězdy a přečtete si příběhy zapomenutých hrdinů. Od středy 17. března až za Velikonoce každý den nový článek.

Od prvních utkání na nakloněném hřišti uběhlo devadesát let, během kterých stihli fotbalisté Kuřimi postavit stadion pro deset tisíc diváků, odehrát zápas proti Josefu Masopustovi nebo získat licenci okresního střediska mládeže. „I nadále ale fungujeme na bázi rodinného klubu. Všichni se známe, komunikujeme a radíme si, a to nám vyhovuje,“ říká předseda klubu Ivo Peřina.

CENNÉ VÍTĚZSTVÍ. Na přelomu ledna a února 1938 absolvoval Náchod zájezd do Francie.  V utkání s Montpelliere slavně zvítězil 2:0. Oba góly vstřelil Karel Schloger.
Když Náchod válel ligu. Třásla se i Slavia s Bicanem a Pláničkou

Už od počátku existence se klub stěhoval z jednoho místa na druhé, v průběhu prvních třiceti let byl neustále nucen budovat nová a nová hřiště. Definitivně se usadil až na stadionu, který byl za podpory TOS Kuřim dostavěn roku 1960. „Hřiště mělo sloužit spartakiádním vystoupením, proto se postavilo s kapacitou až deseti tisíc diváků. K jeho zastřešení ale nikdy nedošlo, vyřešilo se to pouze tak, že se zaplechovala část kabin. Zaplechovaný stadion s takovou kapacitou byl tehdy celkem unikát,“ vzpomíná Peřina.

Právě nový stadion a kvalitní zázemí přilákaly v červnu roku 1961 československou reprezentaci, která si pro dobré výsledky vybrala kuřimské fotbalisty jako partnery pro přípravu před mistrovstvím světa v Chile. „Kromě dobré trávy a kvalitních výsledků se nároďáku nejspíš hodilo i to, že bylo naše město poblíž Brnu. Tam totiž pár dnů poté hráli mezistátní zápas s Argentinou,“ popisuje předseda historický moment kuřimského fotbalu.

Legendární zápas 

S národním týmem, který o rok později vybojoval na světovém šampionátu stříbrnou medaili, sehráli domácí vyrovnaný zápas. Ještě v polovině utkání byl stav nerozhodný 2:2, českoslovenští reprezentanti ale nakonec vybojovali těsné vítězství 3:2. „I přes prohru je to úžasný výsledek a především velká čest pro klub. Jsou okamžiky, na které jsme hrdí, a tohle je jeden z nich,“ připomíná Peřina moment, kdy po kuřimském stadionu pobíhala legendární jména jako Masopust, Svatopluk Pluskal či Andrej Kvašňák.

Stanislav Sadílek patřil k velkým fotbalovým talentům. V dorostu nosil sešívaný dres Slavie.
Hrál s Panenkou, střílel góly za Slavii. Nyní Sadílek sleduje v lize vnuky

Šedesát let od legendárního zápasu s československou reprezentací ale není jediné výročí, které letos kuřimský fotbal slaví. K připomínce devadesáti let od založení plánuje klub celodenní oslavy, za odměnu si nadělil i nové logo. „Zvolili jsme klubové barvy, tedy modrou a bílou, a symbol jestřába. Ten charakterizuje dravost a dynamičnost. Zároveň jde o sounáležitost s městem, které je naším hlavním partnerem a neuvěřitelně nás podporuje, za což jsme vděční,“ líčí manažer mládeže Jan Mikyska.

Klubové oslavy pro širokou veřejnost připravují Kuřimští na září. „Pokud nám to koronavirová situace dovolí, plánujeme v září celodenní slavnost, která se ponese v duchu vzájemných zápasů místních a okolních týmů. Tohle výročí si zaslouží oslavu,“ usmívá se Mikyska.

ELIŠKA NOVÁKOVÁ