Plzni stojí v cestě AS Řím, mimochodem loňský semifinalista, který už díky jistotě postupu nemá o co hrát. Také proto existuje reálná šance, že Západočeši pohárové jaro vybojují.

Spoléhají se na sebe

Stačí relativně málo: získat stejně bodů jako konkurent v boji o třetí příčku CSKA v Madridu. V případě rovnosti bodů totiž pro Plzeň hovoří lepší bilance ze vzájemných zápasů. Pokud Moskvané na Santiagu Bernabéu prohrají, mohou si stejný „luxus“ dovolit i Plzeňští. Spoléhat na něj však nechtějí.

Pavel Vrba
Pavel Vrba: Věřím, že nám pomůžou diváci

InfografikaZdroj: Deník„Věřím, že hráči, kteří dostanou prostor, udělají pro úspěch Viktorky všechno. Jsem přesvědčený, že budeme bodovat a postup potvrdíme sami, aniž bychom museli čekat na výsledek z Madridu,“ doufal v sílu a zkušenosti týmu Vrba.

Nálada v kádru je pozitivní. Západočeši naposledy v rámci Ligy mistrů vyhráli 2:1 v Moskvě, ve FORTUNA:LIZE pak přehráli Olomouc i Zlín shodně 2:0.

„Každé vítězství našemu sebevědomí obrovsky pomáhá. Věřím, že se tak stane i v domácím duelu proti AS,“ řekl záložník Jan Kovařík.

Zato v italském celku je ovzduší na bodu mrazu. Vlci, jak se fotbalovým „potomkům“ legendárního střelce Francesca Tottiho přezdívá, nezvládli poslední ligové utkání s Cagliari.

Římané ještě v 85. minutě vedli 2:0 (český reprezentační útočník Patrik Schick hřiště opouštěl o minutu dříve). Cagliari vzápětí snížilo, a i přesto, že kvůli kartám dohrávalo v devíti lidech, dokázalo proti favoritovi v nastaveném čase vyrovnat.

„Pro něco takového neexistuje omluva,“ hřímal po výbuchu na Sardinii kouč Eusebio Di Francesco, pod nímž se mimochodem už delší dobu kymácí židle.

Podle italských médií dokonce prezident klubu James Pallotta zvažuje jeho vyhazov. Coby náhrada se nabízejí třeba Antonio Conte (naposledy Chelsea) nebo Paulo Sousa (skončil v Číně).

Římany trápí absence

Dnes ještě může být devětačtyřicetiletý gentleman v (relativním) klidu. Oficiální informace tvrdí, že mu vedení věří i nadále. Možná i proto šéfové rozhodli, že tým odjede před zápasem v Plzni na soustředění.

Fotbalové utkání HET ligy mezi celky AC Sparta Praha a FC Fastav Zlín 4. května v Praze. David Lafata.
Soupeři na Letnou už nejezdí s respektem. Obětujte sezonu, radí klubu Lafata

Na to však neodcestovali všichni. A nejen na něj: mužstvu z Apeninského poloostrova budou i v Doosan Areně kvůli zranění chybět největší hvězdy: kapitán Daniele De Rossi, střelci Edin Džeko a Stephan El Shaarawy či talentovaný středopolař Lorenzo Pellegrini.

„Nemám moc hráčů, které bych mohl poslat do hry,“ zoufal si Di Francesco už během víkendu. Stále se nicméně bude moci spolehnout na dravé mládí, jmenovitě na Justina Kluiverta (19), Cengize Ündera (21) nebo Patrika Schicka (22).

Jeho celek navíc na Viktorii recept zná, na Olympijském stadionu zvítězil na začátku října jednoznačně 5:0. Přesto se Západočeši nebojí. „Dvanáctý hráč“ je tentokrát na jejich straně… „Věřím, že bude plný stadion,“ zasnil se záložník Roman Procházka.

S tím může počítat. Oslaví Plzeň s diváky i třetí pohárové jaro?

Zápas 11. kola první fotbalové ligy mezi týmy FK Jablonec a FC Slovácko se odehrál 7. října na stadionu Střelnice v Jablonci nad Nisou. Na snímku zleva Michal Trávník a Lukáš Masopust.
Bojovat o titul a Ligu mistrů je velká motivace, říká posila Slavie Masopust