„Přichází hráč, jenž dokáže vstřelit gól. Ať už ze hry, anebo ze standardních situací. Má toho v kariéře hodně za sebou, hrál i za slovenskou reprezentaci. Svými zkušenostmi pomohl v loňské sezoně postoupit Příbrami do první ligy a budeme moc rádi, kdyby pomohl letos i nám,“ uvedl pro klubový web trenér Dynama David Horejš.
Peter Grajciar, jenž podepsal v Dynamu smlouvu do konce sezony, v J. Hradci odpovídal na dotazy Deníku jižní Čechy.

Jak k tomu došlo, že jste se z Příbrami tak narychlo přesunul do jihočeské metropole?
V Příbrami byl letos hrací čas pro mne minimální a bylo mi oznámeno, že toho prostoru na hřišti budu dostávat méně a méně, neboť klub vsadil na mladší hráče. V té době se ozvalo Dynamo a prakticky jsme se dohodli během jedné schůzky. A já jsem strašně rád, že to tak dopadlo. Tím, že jsem dlouho nehrál, mi ta zápasová praxe chyběla. Ty tréninky přece jen jsou něco jiného než zápasy. Mám tudíž radost, že se podařilo můj odchod do Budějovic realizovat a já už absolvoval devadesát minut v ostrém duelu.

Že jste šel o jednu soutěž níž, vám nevadilo?
Tím, že se nám loni podařilo s Příbrami postoupit, samozřejmě byla ambice si zahrát opět první ligu, jenže tím, že se ta situace pro mě v Příbrami vyvinula tak, jak se vyvinula a ozvaly se mi Budějovice a předestřely mi svůj plán a své ambice, nebylo prakticky proč váhat.

Navíc se Příbrami v lize až nečekaně daří, takže tam asi nebyl důvod sahat do základní sestavy…
Přesně tak. Nebyl důvod někoho ze sestavy vyndat. Chlapci hrají výborně, šlapou a získávají body, v týmu je euforie a velká spokojenost. Vůbec se nedivím, že trenér nechtěl do sestavy sahat a držím klukům palce, aby byli v tabulce co nejvýš.

Pochvaloval jste si, že jste hned po příchodu do Budějovic odehrál celých devadesát minut. A zdálo se, že do hry máte velkou chuť, chtěl jste míč, dva góly padly po vašich rozích. Takže spokojenost?
Určitě. Dlouho jsem nehrál, tak jsem samozřejmě měl do fotbalu velkou chuť, ale ten herní výpadek, alespoň podle mě, byl vidět. Měl jsem dost ztrát a musím se taky s chlapci trošku víc seznámit. Přece jen to bylo teprve mé první setkání s nimi. Náš výkon vidím ale pozitivně, dali jsme čtyři góly, a to je dobré. Ani proti soupeři z nižší soutěže není snadné se tam dostat, když stojí v devíti lidech kolem vápna. Ale zvládli jsme to a v posledních pětadvaceti minutách jsme už je jasně převálcovali.

Vy jste přišel až v den zápasu a hned jste šel do hry. Jaké to je, naskočit do zápasu v týmu, který jste vlastně vůbec neznal?
Bylo to opravdu hektické, ráno jsem vyrážel z domova, cesta do Příbrami, sbalit si věci a vyrazit do Budějovic, na dvacetiminutové rozcvičce se seznámit s kluky a cestovat na zápas. Bylo to prvně, že jsem tak narychlo nastoupil, ale té možnosti si vážím. Nějaké kluky jsem znal, jako Jirku Kladrubského, Iva Táborského a další zkušenější hráče.

V neděli vás čeká šlágr doma s vedoucím Ústím, které dosud neztratilo ani jediný bod.
Byl bych rád, kdyby mi trenér dal šanci. A pokud jde o mě, já osobně se na zápas velice těším. Ústí je pro mě obrovským překvapením, protože minulý rok se asi až do předposledního kola zachraňovalo, ale teď, pokud jsem to dobře zaregistroval, mají včetně přípravných utkání sérii patnácti zápasů bez porážky. Nicméně každá série jednou musí skončit a třeba tu ústeckou ukončíme my.
Určitě přijde hodně lidí a já věřím, že nám hodně pomohou.