Předchozí
1 z 7
Další

Městečko Výsluní: Extraction

Místem, které filmaře neodolatelně vábí, je horské Výsluní na Chomutovsku. Je to díky jeho dominantě, kostelu sv. Václava, jemuž se pro monumentálnost přezdívá katedrála Krušných hor.

Letní deník - logo 2022Zdroj: DeníkTočil se tam český film Zapomenuté světlo, Rok ďábla, fantasy sága Kolo času, Jindřich IV. a také historický koprodukční seriál Borgiové s Jeremy Ironsem v hlavní roli. Tamější scény se objevily i v akčním hollywoodském velkofilmu xXx s Vinem Dieselem v hlavní roli a videoklipu kapely Rammstein. Nejnověji do Výsluní zavítal hvězdný Chris Hemsworth s pokračováním akčňáku Extraction, který patří na Netflixu k zvláště sledovaným.

Za Deník doporučuje reportérka Miroslava Šebestová.

Miroslava Šebestová, Chomutovský deníkMiroslava Šebestová, Chomutovský deníkZdroj: Deník

Tiské stěny: Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň

Tiské stěnyTiské stěnyZdroj: Deník/Janni Vorlíček

Pískovcové skály jsou součástí národního parku České Švýcarsko u obce Tisá na Ústecku. V Tiských stěnách se hrdinové filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň poprvé seznamují s pohádkovou Narnií, jsou zde obydlí zdejších zvířecích obyvatel fantastického světa a panuje zima.

Snímek z filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříňSnímek z filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříňZdroj: reprofoto

Za Deník doporučuje reportér Janni Vorlíček.

Janni VorlíčekJanni Vorlíček, Ústecký deníkZdroj: Deník/Karel Pech

Sukoslav: Nejkrásnější hádanka

Jedním z filmových míst na Teplicku v rámci Ústeckého kraje je zřícenina kostomlatského hradu, kterému se říká také Sukoslav. Vybral si ho Zdeněk Troška pro filmové natáčení pohádky Nejkrásnější hádanka. Prostředí hradu filmaři v roce 2007 proměnili v loupežnické doupě.

„Točili jsme tam scény, kde skupina loupežníků pod vedením Madlafouse, kterého hraje Miroslav Táborský, měla v držení hlavního hrdinu pohádky Matěje,“ přiblížila Uljana Donátová z tehdejší produkce k filmu.

Za Deník doporučuje reportér Petr Málek.

Petr Málek, Teplický deníkPetr Málek, Teplický deníkZdroj: Deník

Hrad Frýdštejn: O princezně Jasněnce a létajícím ševci

Zřícenina hradu Frýdštejna se nachází se v malebné oblasti Maloskalska, které je branou do Českého ráje. Známějším se stal v 80. letech minulého století, kdy se tu natáčely scény pohádky režiséra Zdeňka Trošky O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Právě tady měla domov čarodějnice v podání Heleny Růžičkové a její dcery v podání Yvetty Blanarovičové. Statečný švec Jíra tady také absolvoval souboj se zloduchem Řimbuchem.

Hrad byl založen v první polovině 14. století, pravděpodobně pány z Bibrštejna. Hrad byl z části vytesán ve skále, stísněné prostory nutily stavitele k vytvoření patrové koncepce stavby. Obranu hradu zajišťovaly hradby, do nichž byla zapojena i velká kulatá věž. Ta je dominantou Frýdštejna a také nejlépe zachovalou částí hradu. Jediný vchod byl v prvním patře asi 6 - 7 metrů nad úrovní nádvoří.

Za Deník doporučuje reportér Jan Sedlák.

Jan Sedlák.Jan Sedlák, Jablonecký deníkZdroj: Deník / Petr Zbranek

Děčínský Sněžník: Tři bratři 

Desítky filmových štábů přilákalo v posledních letech České Švýcarsko. Díky velkým produkcím jej mohli vidět lidé po celém světě.

Svou nezastupitelnou roli hrálo například v Letopisech Narnie, kde se objevuje Pravčická brána nebo Tiské stěny. Zatím poslední velkofilm zde točil Petr Jákl, jehož Žižka by měl přijít do kin letos v září. V srpnu roku 2013 se na Sněžníku natáčela pohádka Tři bratři v režii Jana Svěráka. Čeští diváci pak již 70 let pravidelně vídají záběry Dolského mlýna, který si zahrál v Pyšné princezně.

Za Deník doporučuje reportér Alexandr Vanžura.

Alexandr Vanžura, Děčínský deníkAlexandr Vanžura, Děčínský deníkZdroj: Deník

Zámek Lemberk: Poslední aristokratka

Původně gotický hrad vystavěný ve 40. letech 13. století patří mezi oblíbená místa filmařů v Libereckém kraji.

Finální, raně barokní podobu, Lemberk získal v letech 1660 až 1680. Kromě bohatých dějin může zámek nabídnout barokní štukovou výzdobu, původní Zdislavinu světničku či bajkový sál s kazetovým stropem.

Naposledy se tu natáčel film Poslední aristokratka podle stejnojmenné knihy. Na zámek tak dorazili známí čeští herci jako Hynek Čermák, Tatiana Vilhelmová či Vojta Kotek. Pohádka Tajemství staré bambitky zase přilákala Tomáše Kluse, Kamilu Janovičovou, Ondřeje Vetchého či Jiřího Lábuse. Lemberský mobiliář se objevil v dvoudílné historické komedii Císařův pekař a Pekařův císař.

Za Deník doporučuje reportér Jiří Louda.

Jiří LoudaJiří LoudaZdroj: Archiv

Zámek Krásný Dvůr: Jak básníkům chutná život

Na zámku v Krásném Dvoře se točil snímek Jak básníkům chutná život, zahrál si v něm také Rudolf Hrušínský.Na zámku v Krásném Dvoře se točil snímek Jak básníkům chutná život, zahrál si v něm také Rudolf Hrušínský.Zdroj: Reprofoto/filmovamista.cz

Na zámku v Krásném Dvoře jsou filmaři jako doma. Točilo se tam několik pohádek, historických filmů, hlavně ale legendární Básníci. Třeba scéna, kdy Rudolf Hrušínský maluje zámek, který byl ve snímku domovem Píšťalky, nebo ta, kdy Štěpán Šafránek v podání Pavla Kříže utíká ze zámku tajnou chodbou.

Zámek Krásný Dvůr je také vyhledávaným místem filmařů.Zámek Krásný Dvůr je také vyhledávaným místem filmařů.Zdroj: Deník/Hynek Dlouhý

Za Deník doporučuje reportér Hynek Dlouhý.

Hynek Dlouhý, Žatecký a lounský deníkHynek DlouhýZdroj: Deník