Na pomoc starší ženě vyrazili záchranáři v minulém týdnu do blíže nespecifikovaného domu s pečovatelskou službou na Berounsku. Po příjezdu našli v pokoji ženu, která jen zvracela a nekomunikovala. Od zdejšího personálu se pak záchranáři dozvěděli, že už oni museli ženě pomáhat dopravit se do svého pokoje ze společenské místnosti, neboť už nebyla schopna chůze. Zároveň upozornili záchranáře na její hrnek na kávu, ze kterého byl cítit podivný zápach.

ON-LINE reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Po samotném vyšetření a zajištění pacientky začali záchranáři spolu s personálem pátrat po zdroji zápachu z hrnečku. „Doslova očicháním dospěli k závěru, že se jedná o dezinfekci. Podle pachu pak i určili druh dezinfekce a našli zásobník umístěný nedaleko společenské místnosti, ve kterém byl AntiCovid,“ přiblížila informace mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová s tím, že pacientka byla následně následně i se vzorkem obsahu hrnečku přepravena do hořovické nemocnice.

Ilustrační snímek
Strach z lékáren je zbytečný. Nebojte se přijít, vyzývají lékárníci seniory

Zde pak žena sama přiznala, že vypila zhruba dvě stě mililitrů dezinfekce AntiCovid kvůli obavám z nákazy nemocí Covid-19 a vypitím dezinfekce chtěla nákaze zabránit. Proto si dezinfekci „napumpovala“ do hrnečku s kávou ze zásobníku.

„Znovu prosíme – promluvte si se svými staršími rodinnými příslušníky. Bojí se nemoci, bojí se, protože vědí, že patří do rizikové skupiny, neumí si vyfiltrovat, které se na ně neustále valí z médií. Potřebují se, klidně i opakovaně, svěřit. Potřebují vaší radu a uklidnit,“ dodala mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

Ilustrační foto.
Čerstvě vyléčených Středočechů je víc než nakažených