Strávila v letadle s dalšími 160 lidmi dlouhých 20 hodin, aby se konečně dostala z nečekaně prodloužené dovolené domů. Tři mezipřistání – v mexickém Cancúnu, v kanadském Halifaxu a Keflavíku na Islandu. Po celou dobu byly v letadle k dispozici pouze dvě toalety. „Ještě, že jsme měli tak prima piloty, kteří se nás snažili bavit celou dobu strávenou v letadle,“ popsala atmosféru při evakuačním letu z ostrova Roatán v Karibiku Zlata Biedermannová z Teplic.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Její třítýdenní dovolenou v oblasti Hondurasu poznamenalo šíření pandemie. „Přestože na ostrově žádný případ virového onemocnění ohlášený nebyl, zavřeli nám tu letiště i přístav. Původní let pro návrat domů nám zrušili bez náhrady. Zachránil nás až repatriační let zorganizovaný českým ministerstvem,“ uvedla žena, která do Karibiku odletěla na začátku března, když v České republice ještě neplatila žádná opatření. Postupný vývoj událostí po celém světě ji ale na ostrově Roatán uvěznil.

Populární taneční výzva Coronavirus Dance Challenge se ve čtvrtek rozšířila do Teplic. Zapojili se do ní profesionální hasiči ze stanice v Teplicích.
Koronavirová taneční výzva! Splnili ji hasiči z Teplic

V Karibiku strávila oproti plánu týden navíc, který jí dovolenou prodražil o necelých 10 tisíc korun. A to měla ještě podle svých slov štěstí, když jí pronajímatel apartmánu na ostrově vyšel vstříc a kvůli nouzovému stavu snížil cenu za ubytování. Teď už je Biedermannová zpět doma. Přestože se nevrátila z rizikové země, zůstává preventivně v domácí izolaci.

„Zůstávám ještě doma, budu mít alespoň čas vstřebat zpětně informace o tom, co se tu dělo, když jsem byla mimo republiku,“ řekla. Letošní dovolenou považuje za jeden z největších adrenalinových zážitků ve svém životě.

V úplném klidu ale ještě není. Její přítel zůstává, podobně jako byla ona, uvězněný na Bali, kde nějaký čas pobýval. „Už má ale také naději se dostat domů. Věřím, že i jemu to konečně vyjde. Dva předchozí lety mu odložili. Tak snad do třetice všeho dobrého,“ směje se žena pracující v mediálním světě.

Společně s ní se do ČR ve středu 25. března vrátila řada Čechů z Hondurasu a Mexika. Do Česka se už vrátilo letadlem také 88 lidí, kteří kvůli opatřením proti koronaviru uvázli na Filipínách. V České televizi to oznámil ministr zahraničí Tomáš Petříček, jehož úřad evakuační lety organizuje. Na řadě je podle ministra dalších 300 Čechů, kteří nyní pobývají například v Dominikánské republice nebo Vietnamu. Dál pak platí výjimka pro rodinné příslušníky, kteří mohou překročit hranice a sami si dojet pro příbuzné na letiště v Rakousku či Německu.

Lázeňská 2018. Neděle objektivem Petra Málka.
Lázeňská letos nejspíše v Teplicích v květnu nebude, rozhodne rada města

Informace o postupných evakuacích Čechů uvázlých v cizině koordinuje české ministerstvo zahraničí. Jeho internetové stránky teď připomínají spíše nějakou dopravní kancelář než místo, odkud se řídí zahraniční politika země. Desítky už vypravených nebo naplánovaných autobusových spojů a nově i speciálních letů představují pro mnoho tisíc Čechů jednu z mála nadějí, jak se dostat zpět domů.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník