„Jedné obyvatelce vítr v noci na pondělí opět sfoukl ze střechy nějaké tašky. Její dům patří k těm, které Sabine poničila nejvíce. Doteď nemá střechu úplně opravenou. Když se objeví další silný vítr, místní se bojí. A nemohou kvůli tomu třeba ani spát," potvrdila starostka Rohozné Štěpánka Šteflová.

Rohozná se vyrovnává s následky Sabine.
V Rohozné mají kasičku, přispět může kdokoliv

Rohozná řádění Sabine odnesla nejvíce z celé republiky. A škody? Místní obyvatelé a podnikatelé vystavili účet za osm milionů, obec za necelého dva a půl milionu korun. Přes týden běží veřejná sbírka, kde je k dnešnímu dni necelých čtyři sta padesát tisíc korun. Kasičku mají i na obecním úřadě.

Pomáhají i výtěžky z masopustů

„Stále se nám ozývají okolní i ostatní obce, že nám pomohou. Například aktuálně Třešť daruje dvě stě tisíc korun a Pelhřimov sto tisíc," řekla Šteflová. Sbírka skončí s posledním březnem. Výtěžky z masopustních průvodů svým kolegům a kamarádům poslali hasiči z Dolní Cerekve i z nedalekých Řeženčic. „O víkendu přijel pán až z Pardubic a dovezl materiální pomoc," doplnila starostka.

Také v Rohozné v únoru chystali masopustní průvod, kvůli mimořádné situaci ho ale přesunuli na sobotu osmadvacátého března. Jestli se uskuteční, ještě není jisté. „Není na to pochopitelně ta správná nálada," dodala starostka Rohozné.

Vichřice Sabine poškodila dne 10. února 2020 několik střech v Rohozné na Jihlavsku.
VIDEO: Orkán na Vysočině? Zvedl se velký vítr a ze střechy začaly létat tašky

Většinu toho, co Sabine napáchala, místní už opravili a uklidili. A pokračují dále. "Nejdříve jsme museli pořešit rodinné domy u hasičárny, protože lidé tam potřebovali bydlet. Potom jsme se věnovali hasičárně. Ta byla po celou dobou centrem celého dění, kde hasiči, obyvatelé poničených domů, dobrovolníci a další zúčastnění podílející se na likvidaci následků měli zázemí," popsal situaci hasič Michal Ligač.

Poškozených padesát budov

Vichřice se prohnala částí vesnice v pondělí desátého února. Blesková větrná smršť nejvíce poškodila několik rodinných domů a hasičárnu na návsi, dohromady padesátku budov. Dvě budovy šly kvůli špatné statice k zemi.

Vesnice se po řádění Sabine semkla, sousedé drželi při sobě a kdo mohl, tak nějak přiložil ruku k dílu. Chlapi pomáhali s úklidem a odstraňováním následků, ženy zajišťovaly jídlo a občerstvení. Do Rohozné přijeli pomáhat i zaměstnanci technických služeb, řemeslníci, tesaři nebo dobrovolníci.

Miloš Talpa před soudem v JIhlavě
Postrach revizorů v Jihlavě má jít do vězení na sedm let