Pořadatelem stejnojmenné fotografické soutěže, jejíž historie sahá až do roku 2007, je Charita Opava, patronem a jedním z porotců světoznámý fotograf Jindřich Štreit.


Covidová opatření přesunula letošní ročník výstavy z budovy Slezského zemského muzea v Opavě do venkovních prostor zámku v Raduni a s množstvím soutěžních příspěvků z celé republiky se zrodila myšlenka vytvořit současně výstavu putovní.

Proč tento pomyslný štafetový kolík převzala jako první Městská charita České Budějovice? Jedním z důvodů byl počet ocenění, která putovala na jih Čech. V kategorii PORTRÉT obsadila 1. místo Isabela Šilhová z Českých Budějovic, v kategorii ŽIVOT KOLEM NÁS se na 2. místě umístil Petr Tousek z Tábora a v kategorii JAK TO VIDÍM JÁ rovněž na 2. místě Natálie Kurejová z Týna nad Vltavou. Výstavu bude možné shlédnout po celé září v křížové chodbě kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích, která bude veřejnosti přístupná o víkendech a během bohoslužeb. Zahájení výstavy proběhne ve středu 1. září v 16 hodin, kdy se můžete těšit i na bezdomovecké divadlo Domu sv. Pavla. A protože Charita na jihu Čech působí již 30 let, bude téma divadla více než symbolické: Letem světem s Městskou charitou. Výstava i divadlo jsou zdarma a
všichni jsou srdečně zváni!

Isabela Šilhová