Rosnička zelená
Naše nejmenší žabka, je trávově zelená. Někdy může být krátkodobě i jiného zbarvení podle prostředí, kde se nachází. Je aktivní převážně v noci, ozývá se silným řehtavým hlasem, zejména v deštivém počasí, navečer nebo při silném okolním zvuku v přírodě. Obratně šplhá po stromech a keřích a skáče z listu na list. Ve vodě se zdržuje pouze v době páření. V poslední době rosniček vlivem přeměny krajiny hospodařením v zemědělství silně ubývá.

Ropucha obecná
Žije v blízkosti člověka a vyskytuje se od nížin až po podhorské oblasti. Na jaře ve velkých množstvích putuje ze zimovišť k vodě, při čemž mnoho jedinců hyne na silnicích. Samečkové jsou hojnější, proto se již během tahu pevně přichycují na hřbetech samic, aby si je zajistili.
Páření probíhá již při teplotě vody nad sedm stupňů. Vajíčka jsou v rosolovitých provazcích o délce až 10 metrů. Pulci ropuch tvoří velká hejna a podobně jako dospělé ropuchy vylučují jedovaté látky, díky kterým jsou chránění před nepřáteli. Po páření ropucha vodu opouští. Ropuchy mají své teritorium a jedinec žije v jednom okrsku celá léta.   

František Novotný, Tábor