Cesta začíná v Brusech kdy první zmínky o ní jsou z roku 1384 a obec je součástí Přešťovic. Uprostřed obce je návesní kaple s křížem a před odbočením na náves stojí kamenný kříž. Kdysi zde býval starostou obce Eduard Kokrda a v bývalém hostinci točil pivo Matěj Kazbunda, kovářem byl Vincenc Sýkora a byl zde i Dobrovolný sbor hasičů. Odtud vedla cesta na Vítkov kolem křížku u státní silnice. Vítkov je součástí městyse Štěkeň a první zmínky o něm jsou z roku 1371, v roce 2011 je zde uváděno 54 obyvatel v 35 číslech. Je zde návesní kaple s křížkem.

Pokračujeme do Štěkně, kde před hřbitovem stojí opravená Boží muka, na náměstíčku je pomník rodáka Alfonse Šťastného a řada zajímavých domů, za poštou před odbočkou k lihovaru a kempu stojí památník obětí války.

O obci stojící na úpatí vrchu Brdo jsou zmínky v kronice z roku 818 za vedení knížete Vojana je ves uváděna měla ve znak střelu jako páni ze Strakonic. Po různých majitelích je postoupena v roce 1781 Josefu Mikuláši z Windisch-Gräetze. Poslední z rodu Alfréd August v zámku zřídil Ústav anglických panen. Kostel sv. Mikuláše byl postaven na místě zbořeného kostela sv. Máří Magdalény.  Starostou zde býval Václav Máška, kovářem František Draxlal, lékařem MUDr. František Vaňata, kramářství a výčepnu lihu zde měla pani Anna Krajská, kramářství ještě František Velán, trafiku Barbora Baronová a hostinští ve zdejších hospodách byli: František Hamet, Jan Klavík, Matěj Kvíčala, František Mička, Václav Šíp a Jan Tesařík.

Poslední zastávkou jsou Přešťovice poblíž nich bylo germánské sídliště a pohřebiště z doby římské a před obcí je přírodní památka "Pastvina". První zmínky o vsi jsou z roku 1379, na návsi je kaple s křížem, pomník padlých, zajímavá stavení č. p. 6, 50 a 51 a na konci obce stojí malá Boží muka. Dřív zde byl starostou Josef Kynkor, obchod smíšeným zbožím měl Jan Kahovec, na hospodách byli Václav Mráz a Josef Kynkor a kovářem byl František Handrych. Tímto dnešní putování okresem končí. 

Jan Malířský