Den vyhlášení československé samostatnosti si připomínáme 28. října. Ve Vodňanech letos k pietnímu aktu přidali i další program, který do města nalákal malé i velké nejen z Vodňan, ale i širokého okolí. 

Aby ne, počasí přálo zážitkům a na vodňanském nádraží si lidé mohli prohlédnout věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Ve vlaku měli vojáci vše, co potřebovali. Nejen k boji, ale i k běžnému životu - vagon určený pro boj, vagon poštovní, krejčovství i těplušku na přespání.

Skvostem, který zaujal všechny, kteří do Vodňan přijeli, byl model stíhacího letounu československých jednotek ve Velké Británii v době druhé světové války - Spitfire Mk IX v životní velikosti. 

Kdo se vydal do centra města, mohl pak v parkánu, který běžně bývá pro veřejnost uzavřený, navštívit vojenské ležení. Stany, zbraně, vojáci v dobových uniformách, to vše skvěle dokreslovalo atmosféru akce.

Další stanoviště bylo v budově bývalé lidové školy umění, která ve sklepení ukrývá bývalé vězeňské cely. Mnoho návštěvníků uchvátila jejich zachovalost a nechyběli ani četníci, kteří rádi povyprávěli o tom, jak to dříve na četnické stanici chodilo.

Zažít na vlastní kůži, jak se bjovalo v pevnosti Verdun, mohli odvážlivci v Husově ulici, kde byla připravená komentovaná prohlídka.

Celé akci přálo počasí a lidé si mohli v parku před kulturním domem v klidu a pohodě užívat i skladby Swingového orchestru Českého Rozhlasu České Budějovice. Komu se nechtělo posedávat, na toho čekala před kulturákem výstava historických vozů klubu Tatra 906 Vodňany a uvnitř pak nádherná výstava Klubu vojenských modelů Šumava II.

Za článek a fotky z akce děkujeme Haně Růžičkové ze Strakonic