Tady je malá ochutnávka z uplynulého léta, která může sloužit i jako pozvánka na příští rok.

HUDBA

Klavírní kurzy: Hudbě nejenom naslouchat, ale také se učit
Na začátku července se linuly z blatenských oken zvuky klavíru. Letos tu proběhl už 35. ročník Jihočeských klavírních kurzů, které kdysi vznikly z iniciativy prof. Zdeny Janžurové, významné osobnosti české hudební pedagogiky. Z některých absolventů už se v minulosti ostatně stali profesionální hudebníci.

Nabucco: Význam svobody a lidskosti doceníme často až tehdy, když se obojího nedostává
Zámecký park ožil o posledním červencovém víkendu dávným příběhem osvobození Židů z babylonského zajetí. Verdiho opera Nabucco byla v romantických kulisách zámku neobyčejným hudebním zážitkem. Živý orchestr, špičkoví sólisté a rozšířený operní sbor zářily v režii uměleckéhošéfa opery Jihočeského divadla Tomáše Ondřeje Pilaře.

Donau Philharmonie Wien – ¡Viva España!

Donau Philharmonie Wien.Donau Philharmonie Wien.Zdroj: Archiv Zámku Blatná.
Jak jde dohromady klasická hudba a španělské rytmy? Skvěle, pokud zajdete na koncert špičkových sólistů a tanečníků tanga pod taktovkou Donau Philharmonie Wien. Koncert se sice kvůli počasí musel konat místo zámeckého nádvoří v blatenské sokolovně, ale i tak bylo beznadějně vyprodáno.

VÝSTAVY

Obrázky Ivy Hüttnerové
Je už tradicí, že Zámek Blatná hostí každý rok řadu zajímavých výstav. Letos byla nejnavštěvovanější výstava Ivy Hüttnerové, která si získala srdce lidí jako herečka, moderátorka pořadu ČT Domácí štěstí,spisovatelka a také malířka naivních obrazů. Její obrazy, které jako by vypadly ze „starých  dobrých časů“, byly k vidění v Rejtově paláci v srpnu a dýchal z nich klid a nostalgie. Obrazy Ivy Hüttnerové jsou také součástí stálých expozic naivního uměnív Paříži a Hamburku.

PROHLÍDKY ZÁMKU

Noční prohlídky: Zažít zámek jinak
Jeden zámek za druhým, stále stejný výklad historie, empír, baroko, rokoko. Kdo už z toho bylu navený, mohl si na Zámku Blatná své zážitky zpestřit na nočních prohlídkách, při kterých stejně jako každé léto ve večerních hodinách ožily příběhy minulosti.

TANEC

Taneční víkend s JM DANCE

Taneční víkend.Taneční víkend.Zdroj: Archiv Zámku Blatná.
Díky JM DANCE se deset skvělých párů během posledního srpnového víkendu proměnilo v taneční hvězdy. Mistři České republiky v latinskoamerických a standardních tancích, Jiří Gross a Michaela Haladová, tu protančili tři dny a pro své klienty si mimo jiné připravili taneční show, tančírnu v italském stylu nebo originální taneční rozcvičku v interiérech zámku.

GASTRONOMIE

Kavárna Oh My Deer Café: Dobrá káva, koncerty i nová terasa

zámecká kavárna.Zámecká kavárna.Zdroj: Archiv Zámku Blatná.
Zámecká kavárna, která se dostala i na Gastromapu Lukáše Hejlíka, není proslulá jen kremrolemi, koláčky a skvělou kávou. Konají se tu pravidelně také koncerty, letos například kapely M.U.F., kterákromě osvědčených cover verzí překvapila originálními písněmi. Od konce srpna bylo navíc možné posedět na nově otevřené terase u zámeckého rybníka!

Prosecco & Wine Festival
Ve víru bublinek a dobrého vína se zámecké nádvoří ocitlo v létě hned dvakrát. Kombinace živé hudby, lahodného moku a různých delikates funguje vždycky, zafungovala dobře i na zámku.

Ivana Kurzová, Zámek Blatná