Bez můžeme využít v různé podobě nejen na nachlazení a zanícené močové cesty, ale pro své močopudné účinky ulevují i při zácpě. Účinné jsou také proti bolesti, proto se využívají například při migréně.
Využít k léčivým účelům se dají snad všechny části tohoto keře, my se ale s paní Marií Kovářovou z Lažánek pustíme do zpracování květů, které teď můžeme najít na mnoha místech kolem nás. 

Recept na bezovou šťávu:
25 – 3O květů bezu
2 litry převařené vody – studené
6 dkg kyselina citronová
Květy naložíme do vody a necháme do druhého dne. Poté přecedíme.

Přidáme: 2 větší citrony – vymačkat
2 kg cukru – nechat rozpustit
Takto připravenou šťávu může na chvíli zahřát nebo i za studena plnit do lahví a nakonec přidat trochu slivovice nebo rumu, aby se nám šťáva nekazila. 
Marii Kovářové, která má na svoji domácí bezinkovou šťávu i originální etiketu, mnohokrát děkujeme za recept na tento lahodný lék.

Také rádi vyrábíte domácí šťávy nebo limonády? Pošlete nám svůj recept na lahodné letní osvěžení a přidat můžete i fotku vašeho nápoje. Recept zasílejte na e-mail: servis.jih@denik.cz.