Svatomartinské rohlíčky

Na těsto budeme potřebovat:
450 g hladké mouky
250 g másla
2 lžíce cukru moučka
150 ml smetany
4 žloutky
špetku soli

V míse smícháme mouku se změklým máslem, přidáme žloutky, smetanu, cukr a sůl. Dobře uhněteme těsto, které necháme odpočinout v lednici.

Mezi tím si můžeme připravit ořechovou náplň, kterou budeme rohlíčky plnit.

Náplň:
250 g mletých vlašských ořechů
150 g cukru moučka
2 bílky
200 ml mléka
100 g dětských piškotů
1 lžíce rumu

Ořechy spaříme vřícím mlékem a postupně do nich přimícháme ostatní suroviny.

Vychlazené těsto rozválíme do kulaté placky, kterou nakrájíme na trojúhelníčky. Na širší okraj dáme ořechovou náplň a motáním trojúhelníčku ve směru ke špičce stočíme těsto do tvaru rohlíčku.

Když máme rohlíčky hotové, potřeme je vajíčkem a pečeme na 180°C přibližně 15 minut. Před podáváním je pocukrujeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Svatomartinské rohlíčky nejsou spojované se svátkem patrona všech vinařů, vojáků, jezdců na koních, cestovatelů a podkovářů jen tak. Mají symbolizovat podkovu koně, na kterém sv. Martin přijíždí.

Za recept na svatomartinské rohlíčky děkujeme Janě Hájkové