Úderem 15. hodiny za zvuku koled dorazil v kočáře taženém dvěma koni Mikuláš s andělem. A pak už to šlo ráz na ráz. Básnička, „slib kázně“, sladká odměna. Rodiče fotili své ratolesti a všichni si užívali hojnosti občerstvení, nechyběly teplé nápoje pro všechny, vánoční punč, různé sladkosti, slané pochoutky či uzené.
„Návštěvníků je spousta a to nás těší. Dvojnásob pak, že naše pozvání přijali nejen místní, ale i rodiče s dětmi z širokého okolí,“ uvedla starostka Číčenic Renata Regálová.
Něco, ale chybělo. Čerti. Ale jen zdánlivě. Do poklidné atmosféry mikulášské nadílky na číčenické návsi náhle vtrhlo pět děsivých krampusáků, alpských čertů, jejichž tradice se po roce 1989 postupně rozšířila z Rakouska do českého příhraničí. Po chvíli „strachu“ se s nimi už děti fotily.

Čerti mají nasazené masky, které jsou vyřezávané z borového nebo lipového dřeva a ručně malované. Každá maska má rohy, které jsou pravé, většinou se jedná o rohy beranů, koz nebo dokonce v některých případech muflonů. Kožichy čertů jsou ušity z pravé kůže horských ovcí či koz. Je také pravidlem, že krampus má kolem pasu kravský zvon. Kromě toho by měl mít také kravský ocas s vrbovým, popřípadě březovým proutím potřebným na šlehání „zlobivců“. Zajímavostí je, že kompletní výstroj krampuse váží až třicet kilogramů.

„Z prostředků Oranžového roku v okolí temelínské elektrárny pořádáme celou řadu sportovních, kulturních i společenských akcí. Letos jsme jich tímto způsobem, započteme-li dnešní mikulášskou a plánovaný Silvestr, spolufinancovali celkem patnáct. Od tvořivých dílen přes různé výlety, tradiční akce jako je například pálení čarodějnic či už zmiňovaný Silvestr, až po různé závody, turnaje a plesy,“ konstatovala Regálová.

Podobné akce stmelují lidi, prohlubují dobré sousedské vztahy a přispívají k přátelské atmosféře v obci. „Jako pořadatelé jsou v tomto směru u nás velmi aktivní členové místního Číčenického klubu, sboru dobrovolných hasičů, mysliveckého sdružení či Tělovýchovné jednoty Blata,“ zdůraznila starostka.

Obec Číčenice v okrese Strakonice leží čtyři kilometry východně od Vodňan na důležité železniční křižovatce tratí České Budějovice – Plzeň a Týn nad Vltavou – Volary. Pod samosprávu obce spadají také místní části Újezdec a Strpí. V obci s vlastní mateřskou školou žije v současné době podle dat Českého statistického úřadu 458 stálých obyvatel. První zmínka o Číčenicích pochází z roku 1335.

Za zaslání článku a fotek děkujeme Petrovi Pokornému