Co nám covid dal a vzal.Zdroj: DeníkJak uvedla Jitka Jakešová z českobudějovické pobočky CK Daen, mezi stálými klienty v krajském městě nejsou aktuálně fanoušci zimních sportů. „Pokud se nějaký objeví, tak vyrazí raději za hranice do blízkého Rakouska,“ zmínila, že v současnosti kvůli desetidenní karanténě po příjezdu zájem doslova ochladl.

RADILY NA DÁLKU

Každoročně se podle ní těší oblibě first momenty na léto, kdy klienti využívají slev při včasné rezervaci. „Pro rady si ke zkušené poradkyni Jitce Jakešové a její kolegyni Evě Dudové chodí klienti nejčastěji osobně, to se letos změnilo a obrátilo o 180 stupňů,“ přiblížila Jana Kurková, jednatelka a ředitelka CK Daen, že fungovala elektronická a telefonická komunikace.

PRODEJ ZAMRZL

Všichni z této cestovní kanceláře pozorují propad zájmu o zájezdy. „Klienti se obávají toho, co bude. Prodej zahraniční dovolené v podstatě zamrznul, máme pár objednávek, a to pouze od klientů, kteří již z letošního roku měli voucher za nevyužitou předchozí dovolenou,“ dodala Jana Kurková.

Z jednání jihočeských klientů jsou cítit obavy o peníze. „Nejde ani tak o šetření, ale většina klientů má u různých cestovních kanceláří již nějakou sumu ve formě voucherů a neradi by riskovali, že vložené finance opět propadnou,“ míní, že raději volí letní dovolenou v tuzemsku.

Domácí výuka.
Úskalí domácí výuky řešili vlastní učitelkou

S PRODEJEM POČKALI

Prodeje zájezdů na léto 2021 CK Alexandria podle marketingového ředitele Petra Šatného zahájila v úterý 1. prosince. „Vzhledem k nouzovému stavu a aktuálnímu uzavření poboček jsme se letos rozhodli nezahajovat tradiční Super First Minute prodej s vybranými top zájezdy v říjnu a listopadu, ale prodej jsme zahájili až nyní, kdy bylo možné opět otevřít i pobočky,“ informoval, že hned od prvního dne prodeje předčili očekávání.

„Největší zájem je zatím o Řecko a Bulharsko, na třetím místě je pak Turecko,“ vyjmenoval Šatný s tím, že v listopadu se prodávaly zájezdy do Egypta. „Přestože je o ně zájem, jsou však čísla ve srovnání s minulostí výrazně nižší,“ dodal vliv pandemie na prodej.

Učitelé i žáci Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře se s nouzovým stavem a pandemií naučili efektivně komunikovat pomocí softwaru a různé techniky. Do školy už nastoupili letošní maturanti.
Distanční výuku mají v malíčku, zjistili však, že osobní kontakt nic nenahradí

LYŽE NA ÚSTUPU

Prodej lyžařských zájezdů na zimní sezonu se dle jeho slov v minulých týdnech téměř zastavil. „Věříme, že dojde postupně k jeho oživení. Jsme připraveni zájezdy na zimu prodávat a realizovat. Bude ale samozřejmě záležet na dalším vývoji epidemie nejen u nás, ale i v oblíbených zahraničních lyžařských destinacích, tedy především v Itálii a Rakousku a na tom, zda tam dojde ke spuštění lanovek v lyžařských střediscích či ne, o čemž se vedou v posledních dnech velké diskuse,“ vysvětlil Petr Šatný, že je znát, že by zákazníci na hory rádi jeli, ale situace je nejistá.

Českobudějovická cestovka CK Saturn otevřela ve čtvrtek 3. prosince. „Nabídku zájezdů na příští sezonu připravujeme, a tak zájem zatím nejsem schopná odhadnout,“ uvedla Helena Bečková, která se stará o klienty. „Nejčastěji se na nás dosud obraceli s dotazy emailem a zajímali je pobytové zájezdy do Chorvatska,“ informovala.

Lyžařské zájezdy pořádá Saturn pouze jednodenní do Rakouska s autobusovou dopravou. „Vzhledem k lock downu v Rakousku i u nás je však zájem minimální,“ popsala.

VÁNOCE V EGYPTĚ A SILVESTR VE SPOJENÝCH ARABSKÝCH EMIRÁTECH

Velký zájem v Jihočeském kraji eviduje Exim Tours aktuálně o vánoční a silvestrovské pobyty. Jak informoval tiskový mluvčí této cestovky Petr Kostka, nejvíce žádané jsou pobyty do Egypta a Spojených arabských emirátů. „Do Spojených arabských emirátů připravujeme charterové lety, u kterých odpadá povinnost testů už před odjezdem. Klienti tedy nemusí před odletem shánět, a hlavně platit testy,“ přiblížil, že budou zdarma otestováni až po příletu do destinace.

Stejné podmínky platí i u Egypta. „Pokud bude i dále platit povinnost testování po návratu do České republiky, tak klientům nabídneme testy za zvýhodněnou cenu, vše za účelem jim co nejvíce zjednodušit odcestování, užít si Vánoce i silvestr,“ zdůraznil Petr Kostka.

REFLEKTUJÍ DOBU

First moment na příští léto podle něj reflektují současnou dobu. „Poskytují našim klientům potřebnou jistotu, že mohou bez obav využít všech slev a benefitů a zároveň včasným nákupem zájezdu nic neriskují,“ naznačil, že klient platí jen jednu zálohu, může termín zrušit 30 dní před odletem a Exim Tour vrací jen hotovost; žádné vouchery ani poukázky. „Poskytujeme také zdarma covid pojištění či změnu zájezdu deset dní před odletem,“ uzavřel pozitivně.