Zámecké valy opustili zedníci po dvou letech. „Areál bude nově přístupný ze dvou stran, z Palackého náměstí i z vchodu do bývalé zámecké vinárny. Jedny z dveří v jižním ochozu na nádvoří navíc ukrývají moderní výtah. Hendikepovaní už nemusí kvůli prohlídce nebo návštěvě koncertu zdolávat desítky historických schodů,“ sdělila za město Veronika Slámová.

Ilustrační foto.
Velký zájem prodejců i lidí. Trhy na Masarykově náměstí budou nově každou středu

Tuto novinku vítá například Karol Frydrych z pěveckého sboru Collegium musicale bonum. „Koncerty na zámku míváme a považujeme je za čest. Spektrum našich posluchačů je široké a jsou mezi nimi i důchodci. Těm jistě výtah uleví,“ řekl.

Večerní procházky

Ve valech vznikla široká mlatová cesta se zapuštěnými elektrorozvaděči, které jsou vhodné pro pořádání akcí. Ty zpříjemní také nové osvětlení. „LED technologie budeme používat každý den. Provozních nákladů se to přitom díky nízké spotřebě výrazně nedotkne,“ dodala ředitelka slavkovského zámku Eva Oubělická. Na večerní procházky se těší třeba tamní obyvatelka Vendula Andrlová. „Prostředí má své kouzlo, které světla ještě podtrhnou. Zámek dříve byl nasvícený třeba u příležitosti nějaké významné akce a vypadalo to moc pěkně,“ zmínila Andrlová.

Slavkovské mistrovství České republiky v běhu na deset kilometrů proběhne v červnu.
Všechno zaplaceno, jenže... Slavkov přišel o křest nového atletického areálu

Nové prvky jsou však podle starosty města Michala Boudného jen třešinkami na dortu. „To nejpodstatnější je uloženo ve zdech zámeckých valů a severní stěny vedoucí k bývalé vinárně. Historickému zdivu totiž podle statiků dlouhodobě hrozilo zřícení. Pro stavaře, kterým hleděli pod ruce pracovníci památkové péče, tak byly práce velmi náročné,“ uvedl. Náklady na projekt dosáhly téměř šedesáti milionů.

Ilustrační foto.
Otevřete restaurace, volají vinaři. Podporují petici za zmírnění omezení