Povinné nošení respirátoru při prohlídkách, ale i kapacitně omezené prohlídkové skupiny (v červenci 9 lidí na skupinu). To jsou podle památkářů jedny z hlavních důvodů úbytku turistů. Zájem o hrady a zámky v České republice mělo také méně zahraničních návštěvníků. „U nich došlo k poklesu z běžných deseti procent na pět,“ vyčíslila mluvčí Národního památkového ústavu Jana Hartmanová s tím, že nejvíce to pocítily nejnavštěvovanější památky jako Hluboká, Karlštejn, Český Krumlov a Lednice.

Lednická kastelánka Ivana Holásková je z letoška zklamaná. „Cizinci nejsou. Na zámek nepřijely třeba zájezdy důchodců až z Ameriky. Domácí výletníci jsou ale pro nás také důležití, návštěvnost klesla obecně,“ uvedla.

Františkovy Lázně. Malebné lázeňské městečko, založené v roce 1793, se nachází na západě Česka.
Lázně zažily obří propad návštěvníků. Zachraňují je Češi

Ekonomové pozorovali také obří výpadek asijských turistů. Podle Českého statistického úřadu letos od dubna do června zavítalo do České republiky jen 434 čínských turistů, ve stejném období roku 2019 jich bylo celkem 183 878. „Tak markantní propad nevykazuje v porovnání s předpandemickou situací žádná jiná země,“ komentoval již dřív ekonom Lukáš Kovanda.

Citelné jsou propady v návštěvnosti také z dalších asijských zemí. Kupříkladu Jihokorejci si před pandemií zamilovali jihomoravské památky. Správci doufají v jejich návrat v sezoně 2022.

Novinky i zříceniny

Podle památkářů budou v porovnání s loňskem ztráty větší nejen kvůli nižší návštěvnosti v letních měsících. Loni od ledna do března před koronavirovou pandemií byly otevřeny objekty s celoročním provozem, kdežto v letošním roce bylo zavřeno od začátku roku.

Kde správci státních památek seženou chybějící miliony na provoz? „Loni nám ztráty z velké části dokryl zřizovatel, za letošní první půlrok rovněž. Další postup je v jednání,“ informovala mluvčí Hartmanová.

Přírodní rezervace Průchodnice, červenec 2021
Skalní tunely Průchodnice: Opomíjený unikát okouzlí milovníky dobrodružství

Trendem se podle památkářů staly v době koronavirové menší a méně známé památky, hradní zříceniny a obecně exteriéry. Meziročně vyšší návštěvnost mají například zámky Kunštát nebo Kratochvíle.

Více turistů nalákaly objekty, které jsou po obnově či otevřely nové trasy – hrad Pernštejn s obnovenou Vrchnostenskou zahradou, Veveří s novou trasou, obnovené Vimperk nebo Veltrusy. Na tomto zámku severně od Prahy letos dokončili téměř dvacet let trvající obnovu po ničivých povodních. „Nepamatuji, že byl kdy tak krásný jako teď. Chodila jsem tam jako hodně mladá,“ napsala s povděkem na facebooku zámku Veltrusy uživatelka Pavlína.

Letní návštěvnost státních památek (NPÚ) 

červenec
2019 - 1,18 mil. lidí
2020 - 1,29 mil.
2021 - 1,08 mil

srpen
2019 - 1,2 mil.
2020 - 1,26 mil.
2021 - 1,1 mil.