Už od 23. října se museli pendleři nechat v Bavorsku testovat každý týden na koronavirus. Opatření se dotklo především Čechů a Rakušanů, testy byly pro zahraniční pracovníky a studenty bezplatné. Po měsíci však bavorský nejvyšší správní soud nařízení dočasně zrušil, mimo jiné kvůli nedostatečným zákonným předpokladům pro nařízení povinného testování.

Česko-německý hraniční přechod Petrovice/Bahratal na Ústecku
Češi si mohou zkrátit cestu přes Sasko. Bez pokut, řekla tamní ministryně

Söder dnes podle DPA řekl, že povinné testování pro lidi dojíždějící přes hranice do Bavorska umožní už tento týden nové nařízení německé vlády o karanténních opatřeních při cestách do Německa.

Úprava nařízení 

Německá vláda pod vedením kancléřky Angely Merkelové bude o úpravě karanténních nařízení jednat ve středu. Spekuluje se, že Německo ještě více zpřísní podmínky pro cestující z epidemicky vysoce rizikových oblastí včetně těch, kde se vyskytují mutace koronaviru považované za mimořádně nebezpečné.

Testování pendlerů. Ilustrační foto
Jen jeden test týdně. Sasko upravilo pravidla pro pendlery

Druhá spolková země sousedící s Českou republikou, Sasko, bude po českých a polských pendlerech dojíždějících za prací či studiem od pondělí 18. ledna rovněž vyžadovat jeden test týdně. Původně přitom Sasko chystalo povinnost dvou testů týdně, a to už od 11. ledna.

Sasko zrušilo lyžařskou sezonu, která kvůli pandemii ani nezačala  

Sasko se dnes dohodlo s provozovateli sjezdovek a vleků na ukončení lyžařské sezony, která kvůli pandemii nemoci covid-19 ani nezačala. Oznámila to saská ministryně turistiky Barbara Klepschová. Regionální vláda této spolkové země, která je koronavirem v Německu nejvíce postižena, bude nyní s vlekaři jednat o kompenzacích.