Dlouholetý starosta Nezdic na Šumavě Jiří Hrach (53) se v sobotu oběsil. Mrtvého ho ve stodole našel jeho syn. Příčina sebevraždy není známa, muž nenechal dopis na rozloučenou.

Starosta, který byl ve funkci téměř dvě desítky let, visel podle informací Deníku na půdním trámu. „Přivolaný lékař vyloučil cizí zavinění,“ řekl Deníku zdroj, který je o případu informován.

Z nečekané smrti Jiřího Hracha jsou lidé v malé obci v šoku a nechtějí o ní hovořit. „Nic k tomu říkat nebudu, je to záležitost rodiny. V úterý máme důležité zatupitelstvo, kde se má mimo jiné schvalovat rozpočet na příští rok. Tam tedy budeme muset řešit i budoucnost obce,“ řekla Deníku Monika Balašová z tamního obecního úřadu.

Vysvětlit si náhlý Hrachův odchod nedokáží ani jeho spolustraníci z ODS. „Ještě před měsícem jsme se setkali na jednání v Plzni, kde jsem se ho ptal, jestli bude kandidovat do nejužšího vedení krajské ODS. Řekl mi, že ne, že zůstane jen řadovým členem, protože má nějaké osobné problémy. Ty ale nespecifikoval a ani nenaznačil, že by byly tak vážné,“ uvedl místopředseda oblastní rady ODS David Kolář.

Starosta Hrach byl v první polovině 90. let vyšetřován policií pro podezření, že v rozporu se zákonem prodal školu v Ostružně. Nakonec byl ale zproštěn obžaloby.