Opravdu hodně techniky se skrývá v útrobách vlajkové lodi značky BMW. Model XM, který bude vždy plug-in hybridem, navíc zaujme i svými rozměry a vzhledem.

Ze všech úhlů si ho můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Délka vozu činí 511 centimetrů, šířka rovné dva metry a výška 175,5 centimetru. Rozvor dosahuje 310,5 centimetrů a do zavazadlového prostoru půjde naložit předměty s celkovým objemem 527 litrů.

Zaujme také pohotovostní hmotnost, která je 2785 kilogramů. K rozpohybování takovéto masy samozřejmě musí být použita výkonná pohonná jednotka. Tou je plug-in hybridní ústrojí sestávájící ze zážehového osmiválce a elektromotoru. Slabší varianta má díky "spalováku" s výkonem 489 koní a elektromotoru s výkonem 197 koňských sil souhrnnou produkci 653 koní, silnější s "posíleným" osmiválcem na 585 koní poskytne řidiči k využití sílu 748 HP.

BMW 2 Active Tourer
Tak trochu jiné BMW: Test řady 2 Active Tourer

I slabší verze zvládne sprint z nuly na stovku během 4,3 sekundy a s příslušným příplatkovým paketem může na německé dálnici uhánět tempem až 270 kilometrů v hodině. Dynamické parametry silnější verze zatím zveřejněny nebyly.

Velká baterie zajistí elektrický dojezd přes 80 kilometrů

Pokud chcete jet pouze na elektrickou energii čerpanou z baterie s kapacitou 25,7 kWh, pak nesmíte překročit sto čtyřicítku. Teoreticky lze na jedno nabití ujet v závislosti na další výbavě 82-88 kilometrů.

Auto má samozřejmě pohon xDrive a manévrování mu usnadňuje systém pro natáčení kol zadní nápravy. Adaptivní podvozek má elektronicky řízené tlumiče a aktivní stabilizátory.

Nová generace BMW X1 (2022)
Prozkoumali jsme nové BMW X1. V Karlových Varech ho vystavují až do neděle

Vůz se dostane na některé trhy ještě před koncem letošního roku. Například v Německu již byla zveřejněna i cenovka, která v přepočtu činí téměř 4,2 miliony korun.