Tchaj-wan je Čína. Taková, jakou by měl chtít každý, komu nejsou lhostejné hodnoty svobody, demokracie a lidských práv. Každý, kdo chce žít ve svobodném státě, který nebude pod ničí nadvládou, každý, komu se nestýská po době komunistické diktatury, vazalství a marasmu normalizace.

Kateřina Perknerová
Babišovo dilema s Plagou

Je to Čína, jaká by neměla být jen v Tchaj-pej, ale i v Hongkongu, Pekingu, Šanghaji. Jenže zatím je pouze na Tchaj-wanu. Pouze tento ostrov, který byl ještě v sedmdesátých letech jen jinou, lépe prosperující odrůdou diktatury, se dokázal z nesvobody vymanit. A podobně jako my vybudovat demokratickou společnost svobody.

V tomto smyslu skutečně platí pro nás všechny věta předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila: „Jsem Tchajwanec“. Ano, my všichni, všichni občané demokratického světa, jsme Tchajwanci. Nás všechny ohrožuje, stejně jako obyvatele 24milionového ostrova, rozpínavá a stále se utužující čínská diktatura, která si dělá světovládné ambice. Jde o režim, který má už dávno jen komunistický nátěr, ale stále více se mění v netolerantní, nacionalistický novotvar, v němž najdeme mnohé, co nás děsilo na třetí říši.

Podpora všech Číňanů

Cesta předsedy českého Senátu byla právě proto tak důležitá. Zvláště tváří v tvář výhrůžkám, které jí ze strany Pekingu předcházely. Kdybychom jim podlehli, nechovali bychom se jako samostatný stát, ale jako čínský vazal.

Kateřina Perknerová
Je to kampaň. I bez štemplu

V tom měla cesta význam pro nás samotné, nikoli jen pro Tchaj-wan, který se v posledních letech ocitá pod stále větším tlakem čínského režimu. Hlavně proto, že ukazuje, že Číňané nemusí žít jenv diktatuře, ale i ve svobodném, demokratickém a prosperujícím státě, jako je právě Tchaj-wan.

Po roce, během něhož nás obzvlášť tvrdě zasáhla covidová pandemie, se toho z ekonomických příslibů cesty nepodařilo uskutečnit tolik, kolik se zdálo. Přímá letecká linka nelétá, ani ten tchaj-wanský luskoun ještě nenív pražské ZOO… A s darem strojů na výrobu respirátorů a roušek to bylo složitější, než bylo záhodno. Ale mnohé i z ekonomických dohod se pohnulo, je na dobré cestěa snad se uskuteční nyní.

Kateřina Perknerová
Chce hranici, ale společnou

Ale znovu, naše nabytá sebeúcta se nedá měřit jen penězi. Podpora tchajwanské demokracie proti čínské despocii je v zájmu nás samých. Je věcí, kterou podporujeme i všechny svobodomyslné Číňany, na Tchaj-wanu, i v pevninské Číně.