„Do švestek budeme doma,“ říkali si vojáci nastupující do první světové války. Byl to myslím francouzský ministr financí, který tvrdil, že válka může trvat maximálně rok, protože pak všem stejně dojdou peníze. Tímto dobrým koncem se všichni utěšovali každý další rok a přestali tomu věřit až po oněch strašlivých masakrech bitev na Sommě a u Verdunu léta Páně 1916, kdy už začalo být definitivně jasné, že se někde něco zaseklo.

Jakub Horák
Pěna dní: Deset tisíc na ruku za očkování

Autor je spisovatel

Pandemie mi začíná připomínat tu válku. Na začátku jsme věřili, že to potrvá krátce, a dokonce v Praze na Karlově mostě proběhla oslava konce epidemie. Potom následovala Tečka – očkování, které mělo udělat za nákazou tečku, jenže, jak se dnes ukazuje, účinnost vakcín s postupem času klesá a je nutné je opakovat.

Pravda, byli někteří – například profesor Prymula – kteří tvrdili, že to potrvá roky. Jenže Prymula říkali různé další věci, například že se budou moci stýkat třeba jen tři rodiny pohromadě, což připomínalo nějaký děsivý plán z učebnice válečného komunismu.

Za válku považují epidemii i někteří lidé, například Volný blok nebo Daniel Landa, ti také seskupují svoje vojsko a jejich poslední zbraní jsou klávesnice počítačů a e-maily zahlcující hygienické stanice. V té válce stojí proti sobě očkovanía neočkovaní a stejně jakou Verdunu nemůže skončit žádným vítězstvím, protože tím skutečným nepřítelem je mutující virus.

Jakub Horák
Pěna dní: Milostivé léto budiž pochváleno

První světová válka skončila nakonec tím, že zanikly velké říše a vznikly malé státy, a podle některých teorií byla druhá světová vlastně jen pokračováním té první, po dvacetileté pauze, kdy si lidé trochu oddechli.

I nám se blíží čas oddychu a budou jím tradičně Vánoce, a stejně jako minulý rok to vypadá, že budou bez vánočních trhů – v Olomouci dokonce zrušili slavnostní rozsvěcování vánočního stromu na náměstí. Je fakt, že naše Vánoce budou krásnější, než bývaly ty válečné. Ale že věci nejsou v pořádku a že vlastně netušíme, kdy v pořádku budou, to asi tušíme všichni.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.