Až budou poslanci dvojbloku Pirátů a STAN či koalice Spolu zdůvodňovat, proč chtějí začátkem června hlasovat o nedůvěře vládě hnutí ANO a ČSSD, jistě si najdou přehršel důvodů. Jsem zvědavá, zda v sumáři protivládních argumentů nebude chybět i dění na ministerstvu obrany. Stranou by nemělo zůstat už proto, že jde o bezpečnost občanů ČR, závazky vůči NATO a desítky miliard.

Od roku 2013 spravuje tento silový resort hnutí ANO. Za Martina Stropnického modernizace zbraňových systémů zůstala jen sloganem na plakátech. Karla Šlechtová sice dostala balíček připravených smluv, ale oprávněně ho vrátila s poznámkou, že se nenechá zavřít, a proto vše prověří. Nestihla to.

Kateřina Perknerová
Nedůvěra. Ve vládu i v opozici

Výzvy zůstaly na Lubomíru Metnarovi. Nakoupil americké vrtulníky za 17 miliard korun a dostal pokutu půl miliardy, neboť to prý provedl špatně. Objednal děla Caesar za 5,9 miliardy korun. Francouzský výrobce nyní žádá o 60 procent víc. Rušno je i kolem obří zakázky na bojová vozidla pěchoty za 52 miliard.

První splátka byla odložena. Dva ministři za ANO (Havlíček a Metnar) se přou o podílu českých výrobců na zakázce. Poslanec ANO Pavel Růžička se armádních zástupců marně ptal, jakou roli v tom bude hrát Vojenský opravárenský závod v Šenově se svou zastaralou technologií.

Opozice přitom vládu k nákupům povzbuzuje, aniž by kladla otázky, zda opravdu potřebujeme tolik železa, pásů a houfnic. Předpokládala bych, že z ročního armádního rozpočtu ve výši 85 miliard korun půjde ve 21. století značná část na prvky, které nás budou chránit proti kybernetickým a hybridním hrozbám.

Martin Komárek.
Rozvolnění a listopad 89

Nebo snad generálové a ministerští úředníci neslyšeli o napadání nemocničních dat, ohrožení elektráren či naposledy o hackerském útoku na systémy společnosti Colonial Pipeline v USA, který odstavil polovinu dodávek ropy? Mohl za to ransomwarový kód, který použili kyberzločinci z nepřátelské země. Je česká armáda připravena na tento typ války? Tanky a děla si s tím neporadí.