O umístění některých z nich to říká správce hradu Helfenburku Luděk Hintnaus. „Hned po jejich umístění jsem psal připomínky, telefonoval, zajel až na krajský úřad, ale nic platné. Místo, aby sem cedule turisty nasměrovaly, spíše nám je odebraly,“ říká.

A svá slova dokládá příklady. „Místo, aby umístili symbol hradu na silničních tazích od Budějovic, Vodňan a Prachatic, jsou zabudované od Volyně a od Dubu. Od Písku avizují čtyřikrát kostel Bavorov a o hradu, který kdysi střežil Zlatou stezku z Prachatic do Bavorova ani zmínka. Považuji to za naprostou odbornou ignoranci,“ míní správce.

Krajští úřednici z odboru kultury se nedávno vypravili k Helfenburku. Sledovali zda poutače navádějí k cíli. „Celou trasu ke hradu, připomínkovanou jeho správcem, projeli, ale nezjistili žádné nedostatky. Vše je podle nich tak, jak to bylo naprojektováno,“ uvedl tiskový mluvčí KÚ v Českých Budějovicích Arnošt Máče.

Navlas stejné poutače jsou po celé Evropě. Velké upozorňují na historickou památku, šipky následně navádějí turisty až na místo. A tak si například řidiči, kteří se před Novým Dražejovem dozví o městské památkové zóně Volyně, musejí hlídat, kudy Strakonicemi projet. Od Volyně na Strakonice jsou poutače zvoucí na poutní kostel Kalvárie a kapli Dobrš, ale u odbočky na Čestice, je už jen šipka na Dobrš, na kalváriii už směrovka neexistuje.

V kraji je celkem 99 památek, ke kterým vede od konce července na 700 značek. Náklady na velký poutač dosahují zhruba 20 000 korun. Projekt, který má zvýšit turistický ruch a informovanost o zajímavých lokalitách, financoval z části Jihočeský kraj, z části Evropská unie.