Štafetový závod na 3 x 25 metrů volným, neboli jakýmkoliv způsobem, je určen pro družstva, která tvoří zástupci alespoň dvou generací v rámci jedné rodiny. „Je to krásný závod, který zde byl již před mnoha a mnoha lety. I já si ho pamatuji jako malá holka, byť jsem přímo s rodiči nesoutěžila. Asi před deseti lety jsme se proto rozhodli tuto tradici oživit. A odezva byla obrovská. Děti, které tehdy závodily se svými rodiči, mezitím odrostly, samotným jim je dnes okolo třiceti let, jejich rodičům kolem šedesáti a stejně pořád závodí. To je neuvěřitelné a nádherné zároveň," říká s nadšením Andrea Chládková, hlavní organizátorka plavecké Vánoční ceny v plavání.
Začalo 20 rodin
Zpočátku se do závodu zapojovala přibližně dvacítka rodin, loni jich organizátoři napočítali již 40 a pro letošní rok by rádi překonali padesátku. Krytý bazén ve Strakonicích však v tento den zažije ještě další závody. Před rodinnými štafetami úderem 16. hodiny odstartují závody mladých plavců z různých sportovních oddílů plavání i vodního póla. Sedm věkových kategorií chlapců a dívek si to mezi sebou rozdá v závodě na 50 metrů volným způsobem, pro nejmladší účastníky jsou připraveny závody na 25 metrů prsa. Na své si ale přijdou i plavci z řad veřejnosti. Kdokoliv se totiž může přihlásit do otevřeného závodu na 100 metrů volným způsobem.
Nastupují klany
Od 18 hodin však už bude bazén patřit rodinným klanům. „Tato akce se během let stala opravdu oblíbenou zábavou. Rodiny mají jedinečnou příležitost užít si předvánoční čas pohromadě, přitom se pobavit a zažít pocity menšího či většího vítězství. Neplavou přitom jen děti s rodiči, ale často i s prarodiči. Máme zde ale i skutečně ambiciózní rodiny, které neváhají angažovat strýčky a tetičky nebo další příbuzenstvo, kde je jistota, že by mohly v závodě uspět," popisuje s úsměvem Andrea Chládková s tím, že zdravá sportovní rivalita vydržela kdysi dětským účastníkům i do dospělého věku.
Svíčky na bazénu
Celá akce pak bude mít skutečně vrcholnou vánoční tečku. Za doprovodu koled celý bazén potemní a zájemci budou vodní hladinu překonávat se svíčkami v rukách, což ještě více umocní blížící se sváteční atmosféru. Ceny připravili organizátoři skutečně pro všechny. A ne ledajaké. Kromě toho, že si každý účastník odnese sladkou odměnu a pro tři nejúspěšnější rodinné týmy jsou připraveny dorty, všichni bez rozdílu si domů odnesou živého kapra. „Dřív jsme jako děti v rámci této akce dokonce lovily živé kapry přímo v bazénu. Dnes už to z hygienických důvodů nelze, ale byl to tehdy pro nás krásný zážitek. Ale i tak věřím, že všem uděláme radost a i díky nám si účastníci Vánoční ceny v plavání spojené s akcí Plave celá rodina užijí krásné svátky," přeje si Andrea Chládková.
Tato akce se v letošním roce stala součástí nového projektu České unie sportu ČUS SPORTUJ S NÁMI, jehož generálním partnerem jsou České dráhy, a. s., a mediálním partnerem Deník.