Když si režisér Zdeněk Troška několik dnů před udílením cen Český lev dělal legraci: „Než by Troškovi dali diváckou cenu za Babovřesky, radši ji zruší", netušil, jakou bude mít pravdu.

Ale rozhodnutí akademie je věc jedna, názor diváků druhá. A tak se Zdeněk Troška své ceny přece jen dočkal. A to díky svému bratranci Josefu Jirsovi z Horažďovic. „Režisér, pan Zdeněk Troška, měl dostat cenu diváka za nejvíce navštěvovaný český film Babovřesky. Film vidělo 650 tisíc diváků. Cenu nedostal, byla zrušena. A proto jsem se rozhodl a cenu jsem vyrobil za všechny diváky z Hoštic, Horažďovic a vlastně za všechny diváky, kteří viděli tento film. Cenu jsem mu předal na slavnostní premiéře filmu v Praze. Na ceně je ještě jedno jméno kromě pana Trošky, a je to jméno pomocného režiséra, pana Marka Kališe, který má také velikou zásluhu na vzniku tohoto filmu," svěřil se v redakci Strakonického deníku.

Ale co na to sám Zdeněk Troška? „Jsem hrozně překvapený a nadšený, protože mi udělali všichni velkou radost. Moc, moc jim děkuji," řekl Zdeněk Troška.

Babovřesky, celým názvem Babovřesky …aneb z dopisu venkovské drbny, je česká filmová komedie režiséra Zdeňka Trošky natočená v roce 2012 a 2013. Hlavní role byly obsazeny herci Veronikou Žilkovou, Janou Synkovou, Lucií Vondráčkovou a Janem Dolanským. V menší roli se objevila i zpěvačka Lucie Bílá.

Premiéra filmu v českých kinech byla 14. února 2013. V těchto dnech už je v kinech pokračování Babovřesky 2.